Poletni Planinski vestnik | O zaščiti pred soncem in Zasavskih vršacih

V poletni temi meseca dvojne številke Planinskega vestnika smo se posvetili nevarnostim sončnih žarkov v gorah, zdravstvenim posledicam čezmernega izpostavljanja soncu, delimo pa tudi primerne napotke za preventivo. Pogovarjamo se z Elizo Kubarsko, alpinistko in režiserko z diplomo Umetnostne akademije in filmske šole Wajda v Varšavi in dr. Gregorjem Dolinarjem, predsednikom GRZS, ki pravi, da je prva prioriteta vedno korist ponesrečenca.

Pogovarjamo se z Elizo Kubarsko, alpinistko in režiserko z diplomo Umetnostne akademije in filmske šole Wajda v Varšavi. Opravila je nadaljevalni potapljaški tečaj PADI in na Borneu posnela dokumentarec Walking under Water. Pri njej je občutek na vrhu gore po preplezani smeri tako močan, tako lep, da ga lahko primerja z rojstvom svojega otroka. Za svoje filme je prejela številne prestižne mednarodne nagrade.

Drugi intervju je z dr. Gregorjem Dolinarjem, predsednikom GRZS, ki pravi, da je prva prioriteta vedno korist ponesrečenca. 16. junij 1912 velja za dan, ko je bila ustanovljena gorska reševalna služba, danes Gorska reševalna zveza Slovenije, kar pomeni, da mineva letos 110 let organiziranega reševanja v gorah.

In tokrat objavljamo tudi tretji pogovor - in to kar z legendarnim alpinistom, z Reinholdom Messnerjem. Messner je eden največjih, najpomembnejših in najbolj prepoznavnih predstavnikov svetovnega alpinizma vseh časov. Septembra 2021 je dopolnil sedeminsedemdeset let. Lahko bi užival v neverjetnih dosežkih, ki jih je udejanjil v svojem življenju, a ustvarjalnega nemira, ki ga žene naprej, ima še vedno več kot dovolj.

V sredici Z nami na pot vas vabimo v deželo Pravljičnega kralja - na Zugspitze, goro nasprotij, in na štiri slovenske vrhove. Vabimo vas na pot okoli jezera Eibsee, na Alpspitze, 2628 m, Zugspitze, 2962 m, iz Ehrwalda in iz Hammersbacha, ter na naše vrhove: Rutarski Vršič, 1699 m, Kurji vrh, 1762 m, Jerebikovec, 1593 m, in na Vrtaški vrh, 1898 m. Kdo pa je Pravljični kralj pa boste seveda izvedeli prav v tej številki Vestnika.

Sledijo številni članki in potopisna doživetja za poletja branja in poletna raziskovanja in potepanja: po poteh v čudovitih Karnijskih Alpah, po Kirgiziji, dragulju Centralne Azije, po Premužićevi stezi, podamo se na turnokolesarsko potepanje do morja ... Ne spreglejte pa tudi izčrpnega testa nogavic, zanimivega zgodovinskega članka o tem, kako je bil razvrednoten Triglav, humoreske o skrivnostnem škripanju v svetli noči, zgodbe internega natečaja alpinističnega odseka Rašica, pa naravovarstvnega članka ... Ob deseti obletnici smrti se spominjamo Janka Megliča.

Ne manjkajo tudi stalne rubrike: novice iz vertikale, planinska organizacija, v spomin.

Dvojno številko Planinskega vestnika pa krasita tudi dve tristranski fotografiji, ki bogatita že tako odlično številko Vestnika julij-avgust.

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika!

Naročniki Planinski vestnik že najdete v svojih nabiralnikih, ostali pa v spletni Planinski trgovini, najbližji bolje založeni trgovini ali trafiki. Čudovito poletje ter srečno in varen korak na vseh vaših poteh vam želimo!

 Uvodnik, kazalo


 


TEMA MESECA
Zaščita proti soncu v gorah

INTERVJU
Elisa Kubarska

KARNIJSKE ALPE
Popoln jesenski odklop

PLANINSKA ZGODOVINA
Kako je bil razvrednoten Triglav

V DEŽELI NOMADOV
Kirgizija

Z NAMI NA POT
V deželi Pravljičnega kralja

110 LET REŠEVANJA V GORAH
Gregor Dolinar

PO VELEBITU
Premužićeva staza

TURNO KOLESARSTVO
Na morje s kolesom

INTERVJU
Reinhold Messner

DOGODIVŠČINA
Skrivnostno škripanje v svetli noči

FANTASTIKA
Prestopnik N°67 / dne 3. 6. 2350

OBLETNICA
Življenje je lepo

TEST NOGAVIC
Kako pregnati gulikožnike

PLANINSKI PRAZNIK
Ljubitelji gora v Kamniški Bistrici

VARSTVO NARAVE
Potrebna prilagoditev naših navad

NOVICE IZ VERTIKALE

PLANINSKA ORGANIZACIJA

LITERATURA

V SPOMIN 
 
 Narava ima svojo pot

V začetku julija je odjeknila novica o podoru seraka v Marmoladi, vseh žrtev je bilo kar enajst. Če je bila temperatura na več kot 3000 metrih nekaj dni okoli deset stopinj in ni bilo padavin, potem je sosledje dogodkov bolj ko ne razumljivo, ni bilo pa pričakovano. Del tisto malo ledenika, kolikor ga tam še je, se je sesedel, podrl in odneslo ga je po pobočju. Tak plaz je večinoma skalnat z lednimi primesmi, saj snega na teh višinah poleti sploh ni več oziroma ga ni več veliko. Sam sem nekaj takih doživel, na srečo ne prav od blizu. Ko sem bil na Marmoladi leta 2005, se mi je komaj zdelo smiselno sestaviti navezo, saj nisem imel občutka, da si sploh na ledeniku, edina ledna razpoka na poti pa je bila res majhna. A glej ga zlomka, podnebne spremembe imajo posledice tudi na takem, na videz nenevarnem ledeniku. Očitno se bo treba pri vzponih na visoke gore v prihodnje pripraviti še na ta moment, torej načrtno spremljati temperature.

Druga novica, ki je ob istem času prav tako močno odjeknila, se je zgodila na italijanskem delu Matajurja, ko je 31-letnik celih sedem dni preživel na težko dostopnem terenu brez hrane in pijače. Spomnim se podobnega primera pred leti na ledeniku v okolici Schrankogla v Stubaiskih Alpah ravno v tistem času, ko sva se z Ireno vzpela na to zanimivo goro. Kar težko verjameš, koliko je človek vzdržljiv in kaj vse zmore in koliko je odvisno od iznajdljivosti, predvsem pa od volje in psihe. Ob tem pomislim na množice planincev, ki jih v vedno večjem številu rešujemo pri nas, od katerih si mnogi niti ne predstavljajo, da bi na pomoč čakali več kot pol ure in že ga dvignejo v helikopter ter ponesejo v dolino. Če smo pred dvajsetimi leti govorili o t. i. mobi akcijah, so zdaj na tapeti facebook ali instagram planinci, z njimi vred pa množica tujcev z napačnimi informacijami o težavnosti poti.

Letošnjega 16. junija smo praznovali 110-letnico organiziranega gorskega reševanja na Slovenskem, obenem pa moje domače društvo GRS Kamnik v tem letu praznuje 100-letnico na kamniškem območju. Lepe obletnice, kajne? Zato smo se za našo revijo s predsednikom Gorske reševalne zveze pogovorili o trenutnem stanju, pa tudi o njihovih načrtih. Da mora tudi organizacija GRZS gledati naprej, je glede na prej omenjene navedbe in številke bolj ko ne jasno. Prav zato so v naši najvišji organizaciji zastavili strategijo, katere temeljni cilj je prilagajanje stanju na terenu, vse to pa bo za sabo prineslo spremembe, morda tudi kakšno manj hvaležno. A druge poti ni, če želimo biti gorski reševalci odzivni in ostati na visokem strokovno-tehničnem nivoju. Da pa smo tudi mi le ljudje in ne zgolj stroji ali roboti, da smo ob tragičnih situacijah dotolčeni in prizadeti in da se ob vsakem rešenem primeru tudi mi še kako veselimo, smo dokazali tudi skozi vrsto prispevkov v jubilejnih zbornikih, tako zbornika GRZS z naslovom Privilegij je biti del te družine in zbornika GRS Kamnik, ki bo izšel jeseni in v katerih smo opisali mnoga reševanja, na katerih smo sodelovali in ki so se nas dotaknila. Tisto, kar najbolj šteje, pa je tole: če je pred sto ali več leti, ko so reševali v skromnih pogojih ob minimalni za danes celo smešni opremi v primerjavi z današnjimi razmerami, ko imamo visoko razvito tehnologijo, vključno z zrakoplovi, veljalo, da je skrb za sočloveka, ki je v stiski - na prvem mestu, ostaja to dejstvo nesporno enako. To šteje in nas navdaja z upanjem, da se bomo tudi naravi, ki se nezadržno spreminja, uspeli toliko prilagoditi, da bomo ostali varni, kolikor bo pač to sploh možno.

V uredništvu se odpravljamo na zasluženi dopust, za vas pa smo pripravili nekaj napotkov o nevarnostih sonca v gorah. Tudi to je del sprememb narave, ki se ji prilagajamo. Ostajamo z vami, pa tudi vi ostanite še naprej z nami!


Vladimir Habjan