Jože Drab

Jože Drab (1962) je aktiven gornik od mladih let. Že pri 12 letih je prehodil Slovensko planinsko pot. Kasneje je začel plezati in tekmovati v orientaciji ter zahajati čez mejo, saj mu raziskovalna žilica ni dala miru. Postal je planinski vodnik PZS in inštruktor. V svoji 36-letni vodniški karieri je vodil več kot 1000 tur različnih težavnosti po Sloveniji in drugod po Evropi. Vodil je tako odrasle kot otroke. Prav slednje ga navdušuje že dolga leta, saj je profesor tehnike in fizike na osnovni šoli. Poleg gorništva vodi na šoli orientacijsko in prometno-kolesarsko dejavnost ter z učenci dosega lepe tekmovalne uspehe.

Je avtor knjige Gorniški priročnik (2000), enciklopedičnega vodnika Julijske Alpe: Skupini Mangart in Jalovec (2015), soavtor enciklopedičnega vodnika Kamniško-Savinjske Alpe (2004) in vodnika Najvišji vrhovi evropskih držav (2021) ter več člankov v Planinskem vestniku. Aktiven je tudi kot urednik in recenzent knjig z gorniško tematiko.

Avtorjeva dela iz Planiske založbe:

PZS_Najvi_ji_vrhovi_evropskih_dr_av_naslovnica_RGB_web julijske_alpe_skupini_mangrta_jalovca pz_pzs_strokovna_literatura_osnove_planinstva_naslovnica Julijske_Alpe__2_naslovnica_1