Osnove planinstva: Z znanjem varneje v gore | novi priročnik

Ob začetku poletne planinske sezone je pri Planinski založbi PZS izšel jedrnat priročnik Osnove planinstva za vse, ki želijo izvedeti čim več o gorah. Avtor Jože Drab, mentor planinske vzgoje, je med platnicami zbral pestro vsebino z izbranimi temami, ki jih mora poznati vsakdo, ki želi zahajati v gore. To je prvi učbenik Planinske založbe, namenjen splošni javnosti, prvenstveno družinam z otroki in mladim, ki jih zanimajo gore. Priročnik odlikujejo pregledno in nazorno predstavljene vsebine, številne fotografije, infografike in poudarki.
Osnove planinstva: Z znanjem varneje v gore | novi priročnik (foto Manca Ogrin)
Še topel iz tiskarne je priročnik Osnove planinstva: Z znanjem varneje v gore, ki je izšel pri Planinski založbi PZS, njegov avtor Jože Drab pa poudarja, da je namenjen vsem, ki želijo izvedeti čim več o gorah - tako mladim in družinam kot tudi odraslim, ki šele spoznavajo gorski svet, v pomoč je lahko tudi pedagoškim delavcem. Poznavanje osnov planinskih znanj je pogoj za varna doživetja v gorah: "V zadnjih letih je postala popularna hoja v gore tudi zaradi družbenih omrežij, na katerih predvsem mladi delijo svoja doživetja. Mnogi se v iskanju lepega razgleda in atraktivnosti fotografij niti ne zavedajo nevarnosti, ki so jim lahko v iskanju motiva izpostavljeni. Pogosto niti ne vedo, kaj vidijo okoli sebe. Na instagramu ali FB objavljena slika ima lahko še večjo težo - in več všečkov -, če pove, kaj se na njej vidi. Tudi njim bi priporočal to knjigo." 


Težko pričakovani priročnik Osnove planinstva: Z znanjem varneje v gore izpod peresa planinskega mentorja Jožeta Draba (foto Manca Ogrin)

Priročnik vsebuje bogat nabor priporočil za varnejše obiskovanje gora, od izbire in pravilne uporabe opreme, priprave na turo, poznavanja nevarnosti, vremenoslovja, prve pomoči in orientacije do različnih tehnik gibanja v gorskem svetu. Poglavja o poznavanju domačih in tujih gorstev, njihovem nastanku in zgradbi, rastlinstvu in živalstvu naših gora, varovanju gorske narave in zgodovini gorništva poskrbijo za širjenje obzorij - čez vrhove gora. Ker je v gore najlepše in najvarneje hoditi v družbi, ne manjka predstavitev organiziranega planinstva pri nas in pomena družabnosti.


Priročnik Osnove planinstva je namenjen vsem, ki želijo izvedeti čim več o gorah - tako mladim in družinam kot tudi odraslim, ki šele spoznavajo gorski svet, v pomoč je lahko tudi pedagoškim delavcem (foto Manca Ogrin)

Postopno nabiranje izkušenj pod vodstvom usposobljenih vodnikov in znanje, kot ga prinaša novi priročnik Osnove planinstva, so osnova za varnejši obisk gora. Vodena planinska tura predstavlja učni proces in pomeni prenašanje znanja in izkušenj, z različnih zornih kotov osvetljuje Jože Drab - kot prostovoljni vodnik PZS, avtor priročnika Osnove planinstva in mentor gorniškega krožka na OŠ Sostro: "Pri mojem delu z mladimi, bodisi kot oče ali kot učitelj v šoli, me vodi načelo, da je treba otrokom gore približati, da jih razumejo in vzljubijo. Več kot bodo o temah, povezanih z gorami, slišali, več si bodo zapomnili. Če so vsebine tudi podane z zanimivo razlago, jih bodo še bolje razumeli in si jih pozneje priklicali v spomin. Pri tem gre tako za teoretična znanja, npr. spoznavanje rastlinstva in živalstva, orientacije, gorstev, zgodovine gorništva, kot tudi za gibanje v gorah, potencialne nevarnosti ... Znanje, pridobljeno v otroških letih, je dobra naložba za varnejšo hojo v zrelih letih. Ker vodim mlade že zelo dolgo v hribe in gore, vidim, kako moji nekdanji učenci prenašajo navdušenje nad gorami na svoje otroke - v gorniškem krožku imam že drugo generacijo."


Avtor priročnika Osnove planinstva Jože Drab s svojima učencema Klaro in Janom, ki obiskujeta gorniški krožek na OŠ Sostro (foto Manca Ogrin)

Najpomembnejše vsebine priročnika Osnove planinstva, ki jih mora poznati vsak obiskovalec gora, so zbrane v sklopu Človek in gore - kakšno opremo izbrati, kako jo uporabljati, kako se pripraviti na turo in jo izvesti, kako se gibati po različnih terenih in v različnih razmerah; to so osnovne veščine vsakega gornika. Obzorja splošne gorniške izobrazbe vam bodo razširila poglavja v sklopu Gora - spoznali boste domača in tuja gorstva, rastlinski in živalski svet ter se naučili poimenovati različne oblike gorskega sveta. V sklopu Skupaj varneje v gore pa vas bo predstavitev organiziranega planinstva in družabnosti v gorah morda prepričala o tem, da je v gore najlepše in varneje hoditi v družbi. Urednica knjige je Mateja Pate, strokovni pregled pa so opravili Jože Bobovnik, Urška Krek, Uroš Kuzman in Matjaž Šerkezi


Pred odhodom na planinski izlet načrtujmo pot, v gore pa se vedno odpravimo z nahrbtnikom z obvezno planinsko opremo (foto Manca Ogrin)

Jože Drab (1962) je od mladih nog aktiven gornik. Že pri dvanajstih letih je prehodil Slovensko planinsko pot. Pozneje je začel odkrivati brezpotja, plezati in tekmovati v orientaciji ter zahajati čez mejo, saj mu raziskovalna žilica ni dala miru. Postal je planinski vodnik PZS in inštruktor. V svoji 38-letni vodniški karieri je vodil več kot tisoč tur različnih težavnosti po Sloveniji in drugod po Evropi. Vodil je tako odrasle kot otroke. Kot profesor tehnike in fizike na osnovni šoli že dolga leta navdušuje otroke za hojo v gore. Dejaven je tudi kot avtor ali soavtor več publicističnih del: Gorniški priročnik (2000), vodnik po Kamniško-Savinjskih Alpah (2003), Julijske Alpe: skupini Mangarta in Jalovca (2015), Najvišji vrhovi evropskih držav (2021), Merjaščeva pot (2021) in Julijske Alpe - zahodno od Pišnice in Soče (2022). Pri več planinskih publikacijah je bil urednik (Slovenska planinska pot, Slovenian Mountain Trail, Julijske Alpe - vzhodno od Pišnice in Soče, Slovensko planinstvo skozi čas) ali recenzent (Dolomiti), objavlja pa tudi v Planinskem vestniku in drugod. 

Manca Ogrin

-------------------------
Povezane novice: 
Postopno nabiranje izkušenj in znanje za varnejši obisk gora
Julijske Alpe v štirih vodnikih in pod snežno odejo
Nov vodnik za drugačno odkrivanje Evrope
Po Slovenski planinski poti in v Pravljičarijo pod Triglavom 
Tujci po Slovenski planinski poti, Slovenci v Dolomite, s Kočevarjem, Miheličem in gamskom Vilijem v gore