Z znanjem do zvezd | predstavitev knjige v Kamniku in Mojstrani

Eno najlepšh zgodb slovenskega alpinizma predstavlja monografija Z znanjem do zvezd, ki je posvečena Alešu Kunaverju in vsem vodnikom, inštruktorjem, zdravnikom ter podpornikom 40-letnega delovanja slovenske šole za gorske vodnike v Nepalu. Vabljeni na predstavitev knjige in pogovor z ustvarjalci - 17. marca na Grad Zaprice v Kamnik ter 18. marca v Slovenski planinski muzej v Mojstrano, kjer bo na ogled tudi dokumentarni film Poslanstvo.
Z znanjem do zvezd: Slovenska šola za nepalske gorske vodnike
Slovenski alpinisti so leta 1979 v Nepalu spisali dve zgodbi z veliko začetnico - po novi smeri so dosegli vrh Everesta in s šolo za nepalske gorske vodnike v Manangu domačinom odprli vrata v svetlejši in varnejši jutri. Dvojezična monografija Z znanjem do zvezd: Slovenska šola za nepalske gorske vodnike, ki jo je zasnovala in uredila Mojca Volkar Trobevšek, je posvečena vizionarju Alešu Kunaverju ter inštruktorjem in zdravnikom, ki so 40 let prostovoljno razdajali svoje znanje, izkušnje in čas ter prispevali, da je Nepal danes turistično razvita dežela z odlično izobraženimi vodniki in vrhunskimi alpinisti. Ti svoje znanje samostojno prenašajo na nove generacije in pišejo alpinistično zgodovino, saj je bilo med desetimi prvopristopniki, ki jim je lani uspel prvi zimski vzpon na drugo najvišjo goro na svetu K2, polovica nekdanjih tečajnikov slovenske šole v Manangu. 


Z znanjem do zvezd: Dušica Kunaver in Mojca Volkar Trobevšek (foto Igor Kuster/Festival gorniškega filma)

V četrtek, 17. marca 2022, ob 18. uri vabljeni na predstavitev knjige Z znanjem do zvezd na grad Zaprice v Kamniku. Sodelovali bodo snovalka in urednica knjige Mojca Volkar Trobevšek, žena ustanovitelja šole Aleša Kunaverja Dušica Kunaver, inštruktorja in vodji šole Bojan Pollak in Peter Markič ter inštruktorja Darja Jenko in Frane Kemperle. Predstavitev knjige bo vodila Mira Papež

Dan pozneje, v petek, 18. marca 2022, ob 18. uri pa vabljeni na predstavitev monografije Z znanjem do zvezd: Slovenska šola za nepalske gorske vodnike in pogovor z ustvarjalci knjige v Slovenski planinski muzej v Mojstrano. Ob dogodku, na katerem bodo sodelovali urednica Mojca Volkar Trobevšek, žena ustanovitelja šole Dušica Kunaver, inštruktorja in vodji šole Bojan Pollak in Peter Markič ter inštruktor Matjaž Šerkezi, bodo predvajali dokumentarni film Poslanstvo avtorja Matjaža Fistravca, ki je nastal v koprodukciji studia ALP in studia MI. 

-------------------------
Povezane novice:
Z znanjem do zvezd - pozimi na K2 (PZS)
Izid knjige Z znanjem do zvezd (TV Slovenija)
"Nepalci so nam pomagali pri vzponih in mi smo čutili, da jim moramo vrniti" (MMC RTV Slovenija)
Kulturnice: Z znanjem do zvezd (Val 202)
Šerpe po zaslugi Slovencev niso več le oprode beli rasi (Slovenske novice)
O nasmehu na obrazu in sreči z nahrbtnikom na ramenih (Dnevnik)