V Planinskem vestniku za konec leta o snežnih plazovih

Decembrska številka je skoraj popolnoma zimska. Že uvodna téma je povsem snežna, ali če hočete - plazovita. Osredotočili smo se na snežne plazove. Predstavljamo uporabne novosti projekta CROSSRISK, o katerem smo že pisali, tokrat pa smo projekt predstavili še podrobneje. Predvsem smo se osredotočili na spletne možnosti, saj - kot pravi avtor, poznavalec snega in plazov, Miha Pavšek - nam današnje informacijske tehnologije in spletna orodja omogočajo, da lahko naredimo praktično vse z domačega naslanjača. Svetujem vam, da si temo podrobno preberete, predvsem pa naj vam uporaba vseh mogočih spletnih prikazov preide v navado pred vsako turo.


V nadaljevanju predstavljamo še obsežen test plazovnih nahrbtnikov, kjer si lahko izberete ravno pravšnjega zase. Kot vedno primerjamo tehnično primernost izdelka, dosegljivost in ceno. Snežno paleto zaključuje prispevek o vertikalni sondaži, to je grafični prikaz meteorološke meritve višinskega prereza ozračja, ki nam razkrije pomembne informacije za primernejšo izbiro cilja naše ture. Izobraževalnih tem je torej cela paleta in prav je tako.

Z nami na pot vas vabimo na Avstrijsko Štajersko - avtor Andrej Mašera, tudi pisec številnih vodnikov, nas vabi na skoraj tritisočak Hoher Dachstein (manjka mu le pet metrov do te magične meje), na Hoher Gjaidstein (2794 m) in na Grosser Koppenkarstein (2863 m), ki je le meter nižji od našega Triglava.

Dušan Škodič ponovno navdušuje z zgodovinskimi dejstvi, tokrat kako so Nemci videli prve vzpone na Triglav in o Domu Planika pod Triglavom, ki je bil nekoč Dom Marije Terezije. Zanimivi sta tudi dve koronski zgodbi - nagrajeni zgodbi letošnjega literarnega natečaja Planinskega vestnika.

Predstavljamo pa tudi zmagovalne fotografije fotonatečaja #LjubimGore 2021. Natečaj je PZS organizirala že peto leto zapored skupaj z uredništvom Planinskega vestnika in podjetjem CEWE.

Sledijo stalne rubrike: Planinčkov kotiček, v katerem je razvozlana skrivnost izginulih copat, novice iz vertikale, športnoplezalne novice, literatura, pisma bralcev, planinska organizacija, filmski festival in v spomin.

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika!

Naročniki ga lahko najdete v svojih nabiralnikih, ostali pa v najbližji bolje založeni trgovini ali trafiki.

Srečno na vseh vaših poteh in varen korak!

 Uvodnik, kazalo


 


TEMA MESECA
Snežni plazovi

ALPINIZEM
Minuta modrosti

DOŽIVLJAJI
Tesnoba in radost

Z NAMI NA POT
Najvišji vrh avstrijske Štajerske

PLANINČKOV KOTIČEK
Razvozlana skrivnost izginulih copat

PLANINSKA ZGODOVINA
Nekoč Dom Marije Terezije

KORONSKA ZGODBA
Le kam bi šla

KORONSKA ZGODBA
Vodnik Franc

FOTONATEČAJ
Zmagovalci fotonatečaja #LjubimGore 2021

TEST PLAZOVNIH NAHRBTNIKOV
Baloni na mrzel zrak

VREME
Interpretacija meteoroloških meritev


NOVICE IZ VERTIKALE

ŠPORTNOPLEZALNE NOVICE

LITERATURA

PISMA BRALCEV

PLANINSKA ORGANIZACIJA

FILM

V SPOMIN   
 Slovesno za nazaj, neznanka za naprej

Letos se je zimska sezona v gorah začela dokaj zgodaj. Že oktobra je visokogorje pobelil sneg, konec novembra pa je prišla tista prava pošiljka, ki s hribov zlepa ne bo izginila. Že ob prvi belini so se ljubitelji turnega smučanja zagnali v brege - sam sem bil konec novembra priča nekomu, ki se je vozil po travah s Kamniškega vrha ... Priznam, da sam nisem med tako zagnanimi, sem bolj kopni hribovc; zdi se mi, da smo ljubitelji kopnega sveta kar prikrajšani, saj je zimska sezona vsako leto precej daljša kot kopna. Kar spomnimo se obilne snežne odeje, ki se je lansko zimo zavlekla tja do konca letošnjega junija in kopno sezono krepko skrajšala.

Kakor koli, zima je tu in mi ji še kako sledimo tudi z našimi vsebinami. Decembrska številka je tako z redkimi izjemami skoraj popolnoma zimska. Že uvodna téma je povsem snežna, ali če hočete - plazovita, kajti predstavljamo uporabne novosti projekta CROSSRISK. O tem smo nekaj že pisali pred dvema letoma v novembrski številki Planinskega vestnika (str. 50-53), tokrat pa smo projekt predstavili še podrobneje. Predvsem smo se osredotočili na spletne možnosti, saj - kot pravi avtor, poznavalec snega in plazov, Miha Pavšek - nam današnje informacijske tehnologije in spletna orodja omogočajo, da lahko naredimo praktično vse z domačega naslanjača. Svetujem vam, da si temo podrobno preberete, predvsem pa naj vam uporaba vseh mogočih spletnih prikazov preide v navado pred vsako turo. V nadaljevanju predstavljamo še obsežen test plazovnih nahrbtnikov, kjer si lahko izberete ravno pravšnjega zase. Kot vedno primerjamo tehnično primernost izdelka, dosegljivost in ceno. Snežno paleto zaključuje prispevek o vertikalni sondaži, to je grafični prikaz meteorološke meritve višinskega prereza ozračja, ki nam razkrije pomembne informacije za primernejšo izbiro cilja naše ture. Izobraževalnih tem je torej cela paleta in prav je tako.

Letošnje leto je bilo za nas nekaj posebnega. Gotovo se boste še spomnili, da je revija pozno poleti prejela visoko državno odlikovanje. To je bil za izdajatelja - Planinsko zvezo in tudi za uredništvo velik dogodek, ki zlepa ne bo šel v pozabo, šel bo v zgodovino. Mislim, da vseh priznanj revije do zdaj še nisem konkretneje navedel, zato bom to storil zdaj. Leta 1927 je Njegovo Veličanstvo kralj Aleksander I. urednika Stanka Tominška odlikoval z redom Sv. Save III. stopnje. Leta 1965 je bil Planinski vestnik odlikovan z Bloudkovo nagrado, ki jo je podelil Izvršni odbor Zveze za telesno kulturo Slovenije. 29. novembra 1969 je Lovska zveza Slovenije odlikovala Planinski vestnik z Redom za lovske zasluge II. stopnje. Leta 1975 je bil Planinski vestnik z ukazom predsednika republike Josipa Broza - Tita ob 80-letnici izhajanja za poseben prispevek k razvoju planinstva v Sloveniji odlikovan z redom zaslug za narod s srebrnimi žarki. To je vse, kar nam je uspelo izbrskati iz zgodovine. Ni veliko, malo pa tudi ne. Tudi sam sem letos praznoval, saj sem ravno v času prejema odlikovanja dopolnil dvajseto leto urednikovanja. Velik korak za človeka, drobec za 126-letno revijo.

Če smo letos praznovali, pa nas je konec leta krepko stisnil za vrat, namreč tiskar nas je seznanil s podražitvami - od prevozov in papirja do vezave. Moram priznati, da v svoji dvajsetletni praksi tako visokega povečanja cen ne pomnim niti ga sam najbolj ne razumem. Ampak dejstva so takšna in ni bilo druge kot preračunati vse možne variante. Izkazalo se je, da je dvig cen revije in naročnine nujen. Žal mi je za to, a drugega, boljšega izhoda ne vidimo. Kakor koli, želim vam lepe praznike konec meseca, predvsem pa čim varnejšo pot v gorah. In naj vam naši napotki koristijo!

Vladimir Habjan