ČEZ DRN IN STRN | nova zbirka pravljičnih zgodb

Pri Planinski založbi je izšla nova zbirka pravljičnih zgodb Čez drn in strn. Zbirka osemnajstih pravljic, pripovedk in zgodb vsebinsko predstavlja širše območje Idrijskega - zgodbe domačinov, njihovega načina življenja vse od zgodovinsko izpričanih časov pa do današnjih dni.
Zgodbe iz zbirke Čez drn in strn se dotikajo domišljije, ki jo vodi Dobro, nato pa obdobja odkrivanja živosrebrove rude, umetnosti izdelovanja čipk po vsej Evropi, razvoja idrijske kulinarike in življenja rudarske družine ter usodnih potresov in plazov, ki so prizadeli veliko članov vaških skupnosti.


Vsebina zgodb je prikazana skozi doživljanje sveta tako mladega kot odraslega bralca.

Anka Rudolf, avtorica zgodb, katere prikažejo vse plati človeške nravi, kot so pohlep po dobičku, izkoriščanje nemočnih ljudi, prekupčevanje z lesom, krivolov, vojna ipd., hkrati pa poudarijo človeške ustvarjalne napore. Da bi postavili lepo planinsko kočo, namestili prvo slovensko planinsko vpisno knjigo in položili temelje prihodnjemu Slovenskemu planinskemu društvu. 

Zaveda se človeške zmožnosti, da znajo ljudje, ki se sredi vojne znajdejo v domala smešnih okoliščinah, kljub vsakovrstnim različnostim sodelovati. Priklanja se moči Narave ter njenim živalskim in rastlinskim prebivalcem, ki s svojim prasmislom za preživetje pogosto prekašajo »pametnega« človeka.

Vso galerijo nastopajočih likov zbirke pravljičnih zgodb Čez drn in strn, od gorskih vil in dobrih mož, mlinarjev, rudarjev, dekel, trgovcev, kmetov, gospodarjev do nun in otrok, pa vodita človeška klenost in nemalokrat ljubezen, s katerima ljudje preživijo tudi najtežje preizkušnje in znajo prisluhniti svoji pristni notranjosti.

 Od kod Divje jezero

Knjigo bogatijo ilustracije Idrijčana, akademskega slikarja Jurija Pfeiferja, vsestranskega ustvarjalca, ilustratorja otroških knjig pri Mladinski knjigi in otroških revij.


Čez drn in strn lahko po ceni 24,90 € naročite v spletni Planinski trgovini, na elektronskem naslovu trgovina@pzs.si ali s klicem na brezplačno telefonsko številko 080 18 93.Zakon o enotni ceni knjige veleva, da v času šestih mesecev od izdaje knjižnega dela kakršnokoli zniževanje cene ni dovoljeno.