Triglav je naš | prednaročilo nove knjige Dušana Škodiča

Novo delo neumornega raziskovalca slovenske planinske zgodovine, Dušana Škodiča. V najnovejšem delu nazorno opisuje dejavnosti SPD in nemških podružnic, v ozadju katerih se kažejo groba nacionalna trenja in zakulisne špekulacije, ki so se prenesle tudi v gore.

Knjiga Triglav je naš osvetljuje začetke organiziranega planinstva in alpinizma na Slovenskem. Gre za obdobje, v katerem so slovenske gore zaznamovali najprej posamezniki, od druge polovice 19. stoletja pa zlasti Nemško in avstrijsko planinsko društvo (DÖAV), ki je v našem prostoru pustilo globoke sledi, tudi v povezavi s Slovenskim planinskim društvom (SPD). Razvoj organiziranega planinstva in alpinizma v Avstroogrski monarhiji je bil prepleten s prebujanjem narodne zavesti, ki je trčila ob hotenja tukaj živečih Nemcev, ki so te gore prav tako imeli za svoje.

Knjiga prinaša nazoren opis dejavnosti SPD in nemških podružnic, v ozadju katerih se kažejo groba nacionalna trenja in zakulisne špekulacije, ki so se prenesle tudi v gore. Iz knjige odseva realnost življenja v tedanji narodnostno pisani monarhiji. Po njenem razpadu so nastale nove države, čas začetkov planinstva in alpinizma pa je prekrila namerna pozaba, ki je ohranila le črno-bela poglavja, ki so predstavljala predvsem plehko fasado.

 Prelistaj vsebino

Nepričakovano odkritje izgubljenega arhiva v Innsbrucku leta 2021 je omogočilo zapolniti nastale razpoke v času in na novo osvetliti zgodovino našega planinstva in alpinizma, ki je mnogo zanimivejša od do zdaj znane, predvsem pa vse skupaj dobi pravi smisel.Avtor knjige Triglav je naš je Dušan Škodič. Ljubiteljem planinske literature je dobro poznan, saj so pri Planinski založbi izšla že štiri njegova dela (Ljudje v gorah, Smeh z gora, Meja na razvodnici).


PREDNAROČILO: Knjigo TRIGLAV JE NAŠ izide v prvi polovici novembra. Do izida lahko izkoristite prednaročniško ceno z 20 % popustom. Namesto 27,90 € je na voljo za 22,32 €.

Naročite knjigo TRIGLAV JE NAŠ v spletni Planinski trgovini, na e-naslovu trgovina@pzs.si ali na brezplačni številki 080 18 93.


Če bi poleg knjige Triglav je naš naročili še drug artikel iz Planinske trgovine, ki bi ga želeli imeti prej, naročite knjigo Triglav je naš ločeno. V nasprotnem primeru bo celotno naročilo oddano šele ob izdaji priročnika.