LJUDSKE PRIPOVEDI | Po poteh ljudskih pripovedi - izleti ob bregovih Save

Nova zbirka gorenjskih ljudskih pripovedk je rezultat plodnega sodelovanja Dušice Kunaver in Irene Mušič Habjan. Prva je poznana kot živa zakladnica ljudskih zgodb, druga kot izvrstna piska planinske (vodniške) literature. Rezultat je tako lahko le en - izvrsten izbor planinskih izletov primernih za najmlajše in malo starejše, zabeljenih z zanimivimi prigodami bajeslovnih bitij.

Vodnik Po poteh ljudskih pripovedi - izleti ob bregovih Save nas vodi po poti ljudskih pripovedi ob Savi - od ljubljanskega zmaja do podkorenske pehtre babe - po desnem bregu reke navzgor in po levem bregu reke spet nazaj v Ljubljano. Dolga stoletja je ljudstvo, ki je živelo v teh krajih, iskalo in tudi našlo odgovore na vprašanja:

Le kdo je zgradil tako velike gore? Velikani!Kdo povzroča potrese? Zmaji!Kdo pa je napolnil Blejsko jezero? Vile!
Zakaj so Triglavske gore tako kamnite in razrite? Razril jih je užaljeni Zlatorog s svojimi zlatimi rogovi.

Izmed stoterih pripovedi, ki jih hrani gorenjska ljudska zakladnica, jih tu obujamo trideset ter opisujemo poti in cilje, po katerih jim sledimo po dolini reke Save Dolinke. Potovanje na tej strani Save zaključimo z dolino Tamar in tremi sestrskimi rekami Dravo, Savo in Sočo, zavijemo navzdol po levem bregu Save in zaključimo s smledniškim gradom.

Kako lepo se je pogovarjati o naših pravljicah in gorah, tudi v čemernem in deževnem vremenu in samo v copatih ali pa tudi v prijetnem krogu najmlajših, ki komaj čakajo, da bodo slišali zanimive pripovedi - brez konca in kraja. Navzamemo se njihovega koprnenja po zanimivem in lepem in že sledijo pogovori o tem, kako se pravljicam in goram lahko približamo, kaj vse potrebujemo in kako se pripravimo. Izberemo si lahek cilj in o njem skušamo izvedeti kar največ zanimivega in uporabnega. Že sama priprava je lepa priložnost za dobro voljo in veselje. Z vsem tem pa se z navdušenim pričakovanjem odpravimo najprej na kratek potep, pozneje pa na pravcato potovanje.

 Izvleček vsebine

 


PREDNAROČILO: vodnik PO POTEH LJUDSKIH PRIPOVEDI - IZLETI PO BREGOVIH SAVE izide predvidoma KONEC SEPTEMBRA. Do takrat izkoristite prednaročniško ceno z 20 % popustom. Namesto 34,90 € je na voljo za 27,92 €.


Vodnik PO POTEH LJUDSKIH PRIPOVEDI - IZLETI PO BREGOVIH SAVE v spletni Planinski trgovini, na elektronskem naslovu trgovina@pzs.si ali s klicem na brezplačno telefonsko številko 080 18 93.


Prednaročniška cena velja zgolj v primeru, da bo plačana prednaročniška cena do dneva izida vodnika.