ZNOVA NA POLICAH| ponatis vodnika Moderne večraztežajne smeri

Po neslutenem uspehu in skoraj dobesedno razgrabljeni prvi izdaji plezalnega vodnika Moderne večraztežajne smeri, se je Planinska založba PZS odločila za ponatis s popravki. Tako je priljubljen vodnik z 255 modernimi, po domače navrtanimi smermi ponovno dosegljiv.

Andrej Grmovšek in Viktor Relja sta v plezalnem vodniku Moderne večraztežajne smeri predstavila 255 smeri v 58 gorah oziroma stenah naših Alp, po športnoplezalni francoski lestvici ocenjenih od 4b do 8a+ in dolgih do 700 metrov. Težko bi rekli, da gre za izbor, saj je izpuščenih le malo smeri, a vendar se vseh res ni dalo spraviti na dobrih 300 strani.

Stene s smermi so pregledno razporejene od zahoda proti vzhodu. Za lažjo orientacijo so vse smeri narisane na fotografijah sten, pri kompleksnejših pa nam bodo pomagale še skice. Opisi so v veliki meri prikazani s simboli, zaradi česar je njihovo razumevanje in branje preprostejše in hitrejše, hkrati pa primerno tudi za plezalce, ki ne razumejo slovensko. Da, vodnik Moderne večraztežajne smeri je namenjen tudi tujim plezalcem, zato so bistveni podatki in ključni prispevki prevedeni v angleščino.

Pregledne zemljevide z označenimi izhodišči in vstopi v smeri dopolnjujejo koordinate obeh točk in kode QR, ki jih preprosto preberemo s pomočjo aplikacije, shranjene v telefonu, in skopiramo v digitalno navigacijsko karto.


Avtorja plezalnega vodnika Moderne večraztežajne smeri, Andrej Grmovšek in Viktor Relja, sta med plezalci dobro znani imeni. Andrej je v dobrih tridesetih letih plezalne kariere, ki se še dolgo ne bo zaključila, preplezal veliko zahtevnih smeri po celem svetu, zadnja leta pa ga mikajo predvsem neznane stene naših gora. Andreju najpogosteje dela družbo njegova žena Tanja, tudi odlična plezalka. Plezalsko sopotnico pa ima tudi Viktor. Z ženo Suzano sta v štiridesetih letih preplezala skoraj dvesto prvenstvenih smeri, dve tretjini pa sta jih tudi opremila; ne le v naših stenah, tudi v tujih gorah sta pustila svoj podpis.

Vodnik Moderne večraztežajne smeri je dober sopotnik plezalcem, ki bodo po dopoldanski službi ali pred popoldanskim delom namesto visenja v plezališču raje preplezali eno večraztežjno smer, ravno tako pa se mora znajti v nahrbtniku, v katerem je opreme in hrane za več dni.


 Kazalo in izsek vsebine


Naročite MODERNE VEČRAZTEŽAJNE SMERI v spletni Planinski trgovini, na elektronskem naslovu trgovina@pzs.si ali s klicem na brezplačno telefonsko številko 080 18 93.