Rapalska meja - Meja na razvodnici | predavanje in ekskurzija z Dušanom Škodičem

Park Škocjanske jame in Knjižnica Makse Samsa v četrtek, 31. marca, ob 18. uri vabita na predavanje Dušana Škodiča Rapalska meja - meja na razvodnici. Rotary klub Logatec in Občina Logatec pa v soboto, 9. aprila, organizirata ekskurzijo Po zapuščini rapalske meje v okolici Logatca, ki jo bo vodil Dušan Škodič, avtor planinsko-zgodovinskega vodnika Meja na razvodnici (ob stoletnici podpisa rapalske pogodbe 1920-2020).
Dušan Škodič, avtor vodnika Meja na razvodnici (foto Zvezdana Bercko/Večer)
Rapalska meja - meja na razvodnici | predavanje Dušana Škodiča

Park Škocjanske jame in Knjižnica Makse Samsa po dveh letih z veseljem ponovno vabita na predavanje, tokrat z naslovom Rapalska meja - meja na razvodnici. Predavanje bo v četrtek, 31. marca 2022, ob 18. uri Knjižnici Makse Samsa v Ilirski Bistrici.

Gostili bodo Dušana Škodiča, planinskega publicista, člana uredniškega odbora Planinskega vestnika, raziskovalca planinske zgodovine, tudi zgodovine rapalske meje, in avtorja planinsko-zgodovinskega vodnika Meja na razvodnici, Ob stoletnici podpisa rapalske pogodbe 1920-2020, o kateri je sam zapisal: "Pred stoletjem je za betonskimi mejniki ostala tretjina današnjega ozemlja Slovenije in našega prebivalstva. O rapalski meji povojne generacije nismo vedele veliko in na terenu jo je prerasla podrast. Predvsem tisti, ki hodimo v gore, smo občasno naleteli na kakšen mejnik, ki nas je spomnil na mejo, ki je bila prava gorska meja, čeprav prečka globoke doline. Povprečna nadmorska višina vseh 61 glavnih mejnikov je namreč več kot 1300 m. /.../ Obisk lokacij vseh glavnih mejnikov je le planinski del tega vodnika. Večina vsebine je namenjena temu, da na terenu podoživimo zgodovino nekdanjih obmejnih krajev ter z novimi spoznanji in s pomočjo arhivskih fotografij gledamo na posledice meje, ki se nam kažejo v materialni zapuščini."
Rotary sobotna ekskurzija: Po zapuščini rapalske meje v okolici Logatca

Z avtorjem knjige Meja na razvodnici 
(ob stoletnici podpisa rapalske pogodbe 1920-2020) Dušanom Škodičem, se lahko v soboto, 9. aprila 2022, odpravite na voden avtobusni izlet in ogled ter na kraju samem spoznate, kakšna je zgodovinska dediščina nekdanje meje z Italijo in rimske dobe na območju Občine Logatec. To je odlična priložnost tudi za družinski izlet, ki bo pravo doživetje za mlajše in starejše.

Program ekskurzije:
Z avtobusom organizirajo krožno turo: Ljubljana-Logatec-Kalce-Podkraj-Col-Črni Vrh-Godovič-Logatec-Ljubljana. Postanki z ogledom znamenitosti bodo na osmih točkah, dolgi od 10 do 20 minut, hoje na najdaljšem odseku bo 15 min. Ekskurzija bo organizirana v sodelovanju z Občino Logatec.


Postanki in znamenitosti:
• Rimska utrdba Laniše

• Obrambna vojašnica De Cesaris
• Rimska Claustra na Hrušici
• Vojašnica nad Črnim Vrhom
• Železniški predor in utrdba Griže1
• Cestnikova rida (feldban; poljska železnica Logatec - Idrija)
• Utrdba Griže 4 pri Šebalskem bajerju
• Glavni mejnik 45 pri Hotedršici


Po zapuščini rapalske meje v okolici Logatca z Dušanom Škodičem, avtorjem planinsko-zgodovinskega vodnika Meja na razvodnici (foto Zvezdana Bercko/Večer)

Nekaj praktičnih nasvetov
Teren je ponekod malce težji: stopnice v utrdbah, hoja skozi predor. Treba je imeti dobro obutev in zelo zaželeno je, da ima vsak svojo svetilko. Izlet je zanimiv tudi za družine s šoloobveznimi otroki.

Odhod avtobusa bo s parkirišča na Dolgem mostu ob 9.30 uri. Predvideni prihod v Ljubljano je okoli štirih popoldne.
Na ekskurziji bo poskrbljeno tudi za manjši prigrizek.
Priporočena donacija za udeležbo znaša 20 EUR za odrasle in 10 EUR za otroke. Zbrana sredstva bo Rotary klub Logatec namenil za financiranje dobrodelnih projektov.

Obvezna prijava: ​Zaradi avtobusnega prevoza je število mest omejeno na 20 udeležencev, zato se obvezno prijavite preko spletnega obrazca >>>. Članstvo v Rotary klubu ni pogoj za udeležbo, tako da ste vabljeni vsi.