Z znanjem do zvezd | prednaročilo knjige o slovenski šoli za nepalske gorske vodnike

Knjiga Z znanjem do zvezd: Slovenska šola za nepalske gorske vodnike je posvečena uresničitelju plemenite ideje o šolanju nepalskih domačinov Alešu Kunaverju in številnim inštruktorjem in zdravnikom, ki so 40 let nesebično in prostovoljno razdajali svoje znanje, izkušnje in čas ter prispevali svoj košček k temu, da je danes Nepal turistično razvita dežela z odlično izobraženimi vodniki in vrhunskimi alpinisti, ki svoje znanje samostojno prenašajo na nove generacije.
Z znanjem do zvezd
Dvojezična monografija Z znanjem do zvezd: Slovenska šola za nepalske gorske vodnike, ki bo v sredini februarja izšla pri Planinski založbi, je posvečena Alešu Kunaverju, vsem vodjem, inštruktorjem, zdravnikom ter podpornikom 40-letnega delovanja slovenske šole za gorske vodnike v Nepalu, ki je pomenila most sodelovanja med Slovenijo in Nepalom.

"Poslanstvo je v tej knjigi večkrat zapisana beseda. Avtorji in sogovorniki jo spontano zapišejo in izrečejo kot edino logično utemeljitev svojega udejstvovanja v slovenski šoli za nepalske gorske vodnike. Prostovoljstvo, pomoč drugemu brez pričakovanja povračila, iz dobre volje in za boljše življenje sočloveka, je vrednota, ki jo v pričevanjih sodelavcev šole vedno znova srečujemo. Zgodbe inštruktorjev in zdravnikov nudijo vpogled v intimno doživljanje dežele, šole in učencev, njihov zgled pa vabi k posnemanju. Knjiga nas uči, da je odločitev za dobro mnogokrat težka, uresničitev naporna, rezultat pa veličasten. Tako kot je veličasten 40-letni mednarodni humanitarni projekt, ki ga je s ponosom živelo in izpeljalo več generacij Slovencev. Za svoje delo si zaslužijo globoko spoštovanje in zahvalo, s to knjigo pa želimo njihovo delo ohraniti v večnem spominu," je knjigo na pot med bralce pospremila urednica Mojca Volkar Trobevšek.


Na vrhu vzhodnega Čuluja (6584 m), na levi Nejc Zaplotnik (foto Danilo Cedilnik - Den)

O sanjah vizionarja ter alpinističnem šolanju domačinov v nepalski Himalaji od ideje do izvedbe v knjigi pričajo slikoviti zapisi Aleša in Dušice Kunaver. Šole za Šerpe se spominja inštruktor na prvem tečaju leta 1979 Danilo Cedilnik - Den. S Petrom Markičem, vodjem šole v letih 1985-1994, se je pogovarjal Vladimir Habjan, z Bojanom Pollakom, vodjo šole od leta 1995 naprej, ter zdravnikom in inštruktorjem Damijanom Meškom, pa Mojca Volkar Trobevšek. Mednarodno sodelovanje je orisal hrvaški inštruktor Vladimir Mesarić - Dado, utrinke iz šole v Manangu je delil inštruktor Vlado Schlamberger, o Manangu - kraju, kamor se je vredno vračati, se je razpisala inštruktorica Darja Jenko.

Kako je postal eden prvih nepalskih gorskih vodnikov, je opisal Zimba Zangbu Sherpa, kako je v stopinjah planinskih legend, gorski vodnik in vodja trekinške agencije Namgyal Zangbu Sherpa, da je bil na tečaju tudi nepalski princ, pa je zapisal inštruktor Marjan Kregar. Spominu na vizionarja in velikega moža med Šerpami Da Gombu Sherpo se je poklonil Bojan Pollak, spomine na usposabljenje nepalskih gorskih vodnikov je strnil tudi zadnji slovenski alpinistični inštruktor v Manangu Jani Bele. O klicu na pomoč na tečaju leta 2019 se je razpisala zdravnica Anda Perdan, svoj pogled na šolo v Manangu je podelil vrhunski alpinist in inštruktor Andrej Štremfelj, o ključu za rešitev problema pa razmišljal inštruktor Matjaž Šerkezi. Poslanstvo filma Poslanstvo je obudil alpinist, režiser in producent Matjaž Fistravec, da je to poslanstvo v bistvu neke vrste ljubezen, pa je v svojem zapisu izpostavil alpinist, publicist, vodja in organizator odprav Tone Škarja

Slovensko-angleško knjigo bogatijo številne fotografije iz Mananga, skice in načrti o nastajanju šole, kratka zgodovina slovenskega himalajizma v obdobju Aleša Kunaverja, učni načrt šole za gorske vodnike ter seznam inštruktorjev in zdravnikov v šoli po letih.

"Alešu je šola za gorske vodnike v Nepalu pomenila ogromno. Že sedemintrideset let ga ni več med nami, a njegovi sodelavci so ves ta čas nadaljevali delo, ki ga je zastavil. Ne vem, ali je še kje na svetu kakšen mednarodni projekt pomoči, ki bi trajal kar 40 let? Danes, ko je poslanstvo šole izpolnjeno in so nekdanji učenci postali odlični učitelji, bi se Aleš iskreno in iz srca zahvalil najprej obema vodjema šole, Petru Markiču in Bojanu Pollaku, nato pa vsem inštruktorjem, zdravnikom in podpornikom šole za njihovo nesebično pomoč. Preproste besede hvala danes ne more izreči glasno, vendar iz te knjige zveni njen tihi odmev," je zahvalo v Aleševem imenu zapisala Dušica Kunaver

Predstavitev knjige in pogovor z ustvarjalci bo v petek, 18. februarja, ob 17.30 na dogodku Z znanjem do zvezd na 16. Festivalu gorniškega filma v Cankarjevem domu v Ljubljani.


PREDNAROČILO: knjiga Z ZNANJEM DO ZVEZD: Slovenska šola za nepalske gorske vodnike izide predvidoma v sredini februarja. Do takrat izkoristite prednaročniško ceno z 20 % popustom. Namesto 39,90 € je na voljo za 31,92 €.

Naročite knjigo 
Z ZNANJEM DO ZVEZD v spletni Planinski trgovini, na elektronskem naslovu trgovina@pzs.si ali s klicem na brezplačno telefonsko številko 080 18 93.


Prednaročniška cena velja zgolj v primeru, da bo plačana prednaročniška cena do dneva izida knjige.