Knjiga tedna – Po svoji sledi (Tone Škarja)

V tednu od 1. do 8. septembra 2011 smo za vas pripravili naslednjo (2.) Knjigo tedna: Po svoji sledi (avtor Tone Škarja). V času tega tedna lahko edicijo kupite s 25-odstotnim popustom.
Knjiga Toneta Škarje s pomenljivim naslovom Po svoji sledi je najobsežnejše delo našega uglednega alpinističnega in odpravarskega veljaka, ki je bil pri vseh dogajanjih ves čas zraven pa vendar je vedno hodil povsem po svoji poti.

Naš alpinist, gorski reševalec, publicist in pisatelj Tone Škarja, ki je letos prejel tudi Bloudkovo plaketo za življenjsko delo v športu, je svoje najobsežnejše delo pisal pravzaprav vseh 55 let svojega alpinističnega udejstvovanja, najprej na kratko v svoj dnevnik in sam zase, sedaj pa odkritosrčno in temeljito tudi za vse bralce. Uganko življenja in smrti si avtor zastavi prav na začetku knjige ter nanjo posredno išče odgovor in odgovarja skozi svoje delo, zapiske, odprave, bilo jih je kar 17, vzpone, doživetja, prijatelje in vse do konca knjige skozi pot samo. »Zakaj je nekaterim dano preživeti vse nesreče, druge pa že prva za vedno izloči? Zakaj so naše sledi različno dolge? Zakaj sem sam lahko vse preživel? Tega se seveda nisem odločil sam, vedno pa sem čutil odgovornost do življenja,« je dejal avtor.

Urednik knjige France Malešič pravi, da »so v knjigi veseli in žalostni dogodki, ogromno je ljudi; nastopajo številni, skoraj vsi naši alpinisti in odpravarji s svojimi veselimi, resnimi in žalostnimi zgodbami, predstavljeni so tudi tisti, ki so se ponesrečili in je v knjigi lep spomin nanje. Prav simbolično je, da se knjiga zaključi s Tomažem Humarjem, katerega posvetilo Tonetu Škarji je na hrbtni strani knjige. Oba sta si bila namreč podobna, čeprav različna.«

Naj to vabilo h knjigi izzveni kot naše veselje ob avtorjevem še enem uspehu. Brez njegovega deleža, bi bila naš alpinizem in odpravarstvo neprepoznavno skromna, prav tako pa tudi naša alpinistična literatura brez njegove nove knjige. Takšni knjigi se bosta vrednost in pomen samo še stopnjevala. Pa vendar ne čakajmo in jo vzemimo v roke čim prej.

Na 414 straneh je polno številnih zanimivih zgodb in iskrivih misli, vsebino pa krasi 250 črno belih in kar 461 barvnih fotografij.

Na koncu so dodani:
- najpomembnejši prvenstveni vzponi in ponovitve,
- pregled odprav in vzponov v Himalaji,
- seznami knjig, člankov,
- manj znani izrazi in kratice,
- osebno kazalo in
- vsebina.

Strani iz knjige si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.

Tu pa si lahko pogledate OSEBNO KAZALO, po katerem bo vsakdo zlahka našel, kje je kdo omenjen.

Cena: V času od 1. do 8. septembra 2011 lahko knjigo kupite po akcijski, 25 % nižji ceni: 37,43 EUR (redna cena: 49,90 EUR).

INFORMACIJE in NAROČILA
:
Planinska zveza Slovenije, Planinska založba,
- preko telefona: 01 / 43 45 684 v času uradnih ur ali faksa: 01 / 43 45 691,
- e-naročila: planinska.zalozba@pzs.si (v zadevi navedite 'Knjiga tedna - PO SVOJI SLEDI').

Želimo vam prijetno branje in srečno, varno pot na vseh vaših potepih.

Vabljeni seveda, da se sprehodite tudi skozi ostalo bogato ponudbo Planinske založbe PZS in poiščete zase ali prijatelje primeren planinski zemljevid, leposlovno knjigo, priročnik, najnovejši planinski vodniki itd.

PLANINSKA ZALOŽBA PZS