Meja na razvodnici | ponatis priljubljenega planinskega vodnika

Le pol leta po izidu je na policah prvi ponatis priljubljenega planinsko-zgodovinskega vodnika Meja na razvodnici. Gre za posebnost med tovrstno literaturo, saj so v njem opisani dostopi do vseh glavnih mejnikov rapalske meje, ki se nahajajo na ozemlju Slovenije. Opise dopolnjujejo zanimive zgodbe iz okolice opisanega mejnika.

Po sto letih v naravi najdemo približno dve tretjini glavnih mejnikov, tretjina pa jih je bila uničena ali odpeljana. Vendar pri hoji do lokacij, s katerimi je bila meja med obema vojnama razdeljena sektorje, ne iščemo zgolj betonskih stebričkov. Cilj obiska v vodniku Meja na razvodnici opisanih točk ni povezovalen, da bi rapalsko mejo prehodili po mejni črti, kajti takšna hoja bi razkrila le tehnično težavnost trase. Poti po njej namreč ni, in je nikoli ne bo.  
NAJZANIMIVEJŠI:

  - Visoka Ponca
  - Triglav
  - Lanževica
  - Vrh Bače
  - Črni vrh
  - Mrzlik
  - Novi Svet
  - Planina
  - Veliki Javornik
  - Leskova dolina


Smisel hoje po opisih najdemo v drugačnosti. Kraje in gore bomo s prebranimi zgodbami doživeli drugače kot kdaj prej. Spoznali bomo rapalsko mejo in posledice na ljudi in ločili materialno dediščino v dolinah in gorah, saj je bilo na vsaki strani meje drugače. Drugačna je bila miselnost oblasti, drugačna infrastruktura, drugačni so bili utrdbe in bunkerji, ki so varovali mejo in drugačni organi, ki so jo nadzirali. Ob njej pa so živeli ljudje enega naroda in živeli svoje zgodbe o trdem življenju, nevarnem tihotapstvu, lahkem zaslužku ter ljubezni, ki je usodno oplazila marsikoga v krajih, čez noč razdeljenih zaradi meje.

Zgodovinski spomin na skoraj tridesetletno obdobje polpretekle zgodovine, nam bo hvaležen sopotnik predvsem na odsekih, kjer ne srečamo nikogar razen gozdnih živali. Knjiga je obogatena z arhivskimi in aktualnimi fotografijami, ki nam bodo pomagale pripovedovati veliko zgodbo. Kaj si želeti lepšega?

 Izvleček vsebine


V
odnik MEJA NA RAZVODNICI najdete v spletni Planinski trgovini. Naročite ga lahko tudi na elektronskem naslovu trgovina@pzs.si ali s klicem na brezplačno telefonsko številko 080 18 93.

CENA*: 22,90 €

* Članom PZS priznamo 20 % popusta.