Nov vodnik za drugačno odkrivanje Evrope

Še z vonjem po tiskarni smo te dni v naše prostore dobili nov izbirni vodnik Najvišji vrhovi evropskih držav, delo Jožeta Draba in Andreje Tomšič Drab. Vodnik je odličen sopotnik za malce nenavadno popotovanje po Evropi. A ker smo trenutno zaradi epidemiološke situacije omejeni na slovenske gorniške cilje in ker so v gorah še vedno zelo zimske razmere, je dober popotnik za planinsko turo vodnik V zasnežene gore Gorazda Goriška. Mogoče pa idejo za planinsko turo dobite s pomočjo novih planinskih zemljevidov Planinske založbe PZS: Smrekovec, Raduha, Olševa, Peca, Uršlja gora, Domžale in okolica, Kamnik in okolica ter Semič z okolico.
Slovenci smo narod planincev in tudi narod popotnikov. Pogosto na potovanjih udobne čevlje zamenjamo za planinsko obutev in radi osvojimo še kakšen planinski cilj. Najvišji vrhovi privlačijo ljudi, ne samo gornike in ljubitelje gora, temveč tudi turiste, ki si želijo kdaj biti na najvišji točki nečesa. Jože Drab in Andreja Tomšič Drab, planinca že od malih nog, sta svoj dolgoletni projekt osvojiti najvišje vrhove Evrope podala v obliki planinskega vodnika Najvišji vrhovi evropskih držav. Ideja za malce drugačen vodnik se jima je porodila, ko je bila za njima dolga tura na najvišji vrh Švedske. »Ideja izpod Kebnekaiseja se je udejanjila v naslednjih sedmih letih, vodnik sva napisala v enem letu,« je povedal Jože Drab.
V vodniku je opisanih 46 vrhov vseh 48 držav, ki sestavljajo Evropo. Pri tem sta se omejila na mejo Evrope, ki poteka na Kavkazu in Uralu, po Severnem morju, Atlantskem oceanu, Sredozemskem morju in Črnem morju. Seznamu sta dodala še najvišji vrh evropskega dela Turčije in najvišji vrh Severnega Cipra. Mont Blanc oz. Monte Bianco je mejna gora med Francijo in Italijo in zato najvišja točka obeh držav. Enako velja za vrh Maja e Korabit oz. Golem Korab, ki je najvišja točka tako Albanije kot Severne Makedonije.»Pri Planinski založbi smo se v želji, da bi obiskovalcem gora ponudili čim bolj raznovrstne vodnike, odločili za izdajo vodnika po najvišjih evropskih vrhovih. Opisane točke so zelo zahtevne gore visoke nad dva tisoč metri, kot so Triglav pri nas, avstrijski Grossglockener, švicarski Dufourspitze ali mejni francosko-italijanski Mont Blanc/Monte Bianco. Kot pravo nasprotje tem pa na izletih morda naletimo samo na kakšno obeležje najvišje točke, kot so to, na primer na Nizozemskem, v Monaku ali na Madžarskem. V knjigi so zbrani izleti in vzponi vseh težavnosti, namenjena je širšemu krogu planincev, turistom ter družinam, skratka vsem, ki se ozirajo čez meje naše države na vse štiri strani neba. Možnosti za vzpone in izlete je veliko, izberemo si tistega, ki nam ustreza in ne bo nam žal,« je dodala urednica vodnika Irena Mušič Habjan.
Res so številni vrhovi zelo lahko dosegljivi, a se je za večino treba kar dobro potruditi. »Najvišji vrh Evrope Elbrus v Kavkazu je namreč visok kar 5642 metrov in je bil za naju največji izziv. Potrebna je bila tako višinska priprava kot dobra organizacija ture.«
Vodnik vsebuje vse standardne rubrike, ki so potrebne za to, da boste za izlet ali vzpon čim bolj informirani (izhodišče z dostopom, višinska razlika in čas hoje, morebitne koče ob poti, zemljevidi ...), poleg tega vam bodo v pomoč GPS koordinate najvišje točke in izhodišča. Opisi so jedrnati in vsebujejo vse pomembne orientacijske točke.


Jože in Andreja Drab na najvišjem vhu Islandije (Foto: osebni arhiv)

Vodnik ni samo navodilo za pot, saj sta avtorja v njem zapisala nekatera zanimiva srečanja z domačini in izkušnje na popotovanjih. Vseh 46 vrhov sta zakonca Drab osvojila skupaj in pestre zgodbe in dogodivščine zapisala v vodnik. Zanimivo je to, da jima je bilo najtežje priti prav na najnižji vrh - Vatikanski grič. »V vatikanske vrtove sicer vodijo obiskovalce, a ne na najvišjo točko. Tja se lahko pride le s poznanstvi in s priporočilom. In še to le takrat, ko se po vrtovih ne sprehaja papež,« je dodal Jože Drab. Zanimiva je bil tudi dogodivščina o vožnji v Lihtenštajnu, kako sta zakonca Drab prepolno gondolo zamenjala za vožnjo s terencem in prikolico za prašiče.
Kakovostne fotografije vas bodo spodbudile k drugačnemu raziskovanju Evrope, seveda v času, ko bo to spet mogoče. A dobro je imeti pred sabo jasno dodelan načrt za pisanje novih gorniških zgodb.
Varno v zasnežene gore

V tem času pa lahko s pomočjo vodnika V zasnežene gore podate v slovenske gore, kjer je te dni nevarnost 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Gorazd Gorišek v vodniku predstavi značilnosti gibanja v zimskih gorah, nevarnosti in potrebno opremo. Našli boste 55 premišljeno izbranih izletov za bolj in manj izkušene planince, od zelo zahtevnih do lahkih snežnih tur.


Avtor in izkušen gornik pa uporabnikom knjige polaga na srce, da so zimske gore, čeravno lepe in mogočne, tudi nevarne. Zato priporoča udeležbo na enem od tečajev varnega gibanja v zimskih razmerah in varstva pred snežnimi plazovi. V gorah boste tako varnejši, doživetja pa popolnejša.
Brez zemljevida nikar na pot

Da bo pot pozimi še varnejša, uporabite zemljevid. V Planinski založbi PZS smo v letošnjem letu izdali tri nove zemljevide Kamnik in okolica, Domžale in okolica ter Smrekovec, Raduha, Olševa, Peca, Uršlja gora. Še dokaj svež je tudi zemljevid Semič z okolico, v katerem boste našli priljubljena razglednika - Mirno goro s planinsko kočo in razglednim stolpom ter Gače, vrhom nad edinim belokranjskim smučarskim centrom.