Izšlo je | Hodim, torej grem - nova knjiga Marjana Bradeška

Marjan Bradeško ni novo ime planinske literature. Izmojstril se je pri Planinskem vestniku in s pisanjem popotniških dnevnikov in poslovnih knjig, zdaj pa je prišel čas za gorniški leposlovni prvenec - za knjigo Hodim, torej grem, s katero se Bradeško brez zadržkov pridružuje izjemnim imenom slovenske gorniške literature, kot so Julius Kugy, France Avčin, Marijan Lipovšek in Tine Mihelič. Hodim, torej grem - vredno branja!
Hodim, torej grem je izjemna knjiga avtorja Marjana Bradeška, ki se brez zadržkov priključuje izjemnim imenom slovenske gorniške literature, kot so Julius Kugy, France Avčin, Marijan Lipovšek in Tine Mihelič. V številnih aspektih morda celo presega njihovo izjemno naracijo, saj Bradeško izstopa kot odličen stilist, ki zna mojstrsko prenesti svoje misli in občutke do bralca (iz spremne besede Andreja Mašere).

Z besednim zakladom, ki se zdi neskončen, Marjan Bradeško spretno izbira najprimernejše besede, s katerimi vodi bralce do neposrednega čutenja goreče naklonjenosti do gora, ki se preliva v čisto ljubezen.
S pretanjenim občutkom za besedo Marjan Bradeško ustvarja podobe in v bralcih vzbuja občutke, ki neustavljivo vabijo v naravo in v gore. Četudi je knjiga leposlovna, bodo bralci v njej našli dovolj navdiha za odkrivanje prelepih koncev v gorah in tudi širše. Avtor namreč v dvaintridesetih (32) zgodbah opisuje svoje poti od kraških goličav Slovenske Istre do Triglava, od mračnih grap predgorja Julijskih Alp do haloških gričev. Zadrži se med domačimi polhograjskim griči, bralca pa povabi tudi preko meje, v Zahodne Julijce in v Ziljske Alpe. Vmes doda vtise iz pohodov med polji sivke v Provansi ali med jezeri v Pirenejih, na koncu pa se odpravi na nekaj večdnevnih pohodov po Slovenski planinski poti. Skozi Bradeškove opise zadiši zgodnja pomlad, bralec začuti sijaj belih skal v vročem poletju, se umika zimskim viharjem, prestrašeno čaka medveda, kjer ga ni, ali pa se nasmeji ob zanimivih prigodah, denimo ob reševanju psa iz poledenele Velike Dnine ali ob pogledu na gorsko deklico v Belem potoku.

Marjan Bradeško, sicer tudi avtor dveh popotniških vodnikov in dveh poslovnih knjig, v Hodim, torej grem deli svojo ljubezen do gora z bralci. Njegovo pisanje povabi bralce, da se približajo gorskim vrhovom s spoštovanjem in preudarnostjo, ter odnesejo s seboj spomine, ki jim bodo dajali moč v vsakdanjem življenju. Ta knjiga nedvomno predstavlja izjemno dopolnitev slovenski gorniški literaturi in razkriva avtorjevo globoko povezavo z gorskimi vrhovi.


Naročite knjigo HODIM, TOREJ GREM v spletni Planinski trgovini, na e-naslovu trgovina@pzs.si ali na brezplačni številki 080 18 93.


Do vključno 16. avgusta 2024 velja določilo Zakona o enotni ceni knjige, ki prepoveduje zniževanje cene ali koriščenje popustov.