S knjigo v gore (15) Planinski zabavnik 2: Naredi svoj Aljažev stolp

Če že ne moremo do njega, pa si lahko Aljažev stolp naredimo kar doma! V Planinskem zabavniku 2 preverite, kako lahko s pomočjo tulca od toaletnega papirja in malce domišljije izdelate znameniti simbol slovenstva. Za nameček pa še prevetrite svoje znanje orientacije, ki ga boste lahko uporabili tudi med sprehodom v bližini doma, in po abecedi zapišite živali, ki jih poznate - če živijo v gorskem svetu, še toliko bolje.
Planinski zabavnik 2: Naredi svoj Aljažev stolp
Priljubljeni Planinski zabavnik, ki otroke od 4. do 9. leta z igro, ustvarjalnostjo in miselnimi izzivi prijazno uvaja v planinski svet, svoje poslanstvo nadaljuje v Planinskem zabavniku 2, drugem delovnem zvezku s planinsko tematiko, namenjenem otrokom in mladostnikom od 9. do 14. leta. Avtorji Urška Stritar, Karmen Usar in Emil Pevec so pripravili vrsto različno zahtevnih nalog, od križank, branja, uganjevanja in iskanja rim do risanja, fotografiranja in ročnih spretnosti, ob katerih se mladi planinci seznanijo z osnovami varnega planinstva in pridobijo druga znanja, nekateri izzivi pa so namenjeni spodbujanju domišljije, ustvarjalnosti in doživljanju občutij, ki jih v nas prebujajo hribi. Naloge so opremljene s fotografijami in ilustracijami, ki jih je tudi tokrat prispevala Petra Grmek.
V Planinskem zabavniku 2 so z nami Anja (9 let), Luka (10 let), Ela (11 let), Vid (12 let), Tina (13 let) in Anže (14 let), ki gore obiskujejo s starši, sorodniki, planinskim krožkom v šoli in planinsko skupino v okviru svojega planinskega društva. V teh dneh pa nam bodo s svojimi zabavnimi in poučnimi miselnimi izzivi čas krajšali doma.

Naredi svoj Aljažev stolp
Anja, Luka, Vid in Ela so vedno z navdušenjem poslušali očeta, ki jim je prebiral Planinske spomine Jakoba Aljaža. Tako že vedo, da je Aljaž pozimi leta 1894/1895 v svoji župnijski sobi na Dovjem kar s kredo na tla narisal zunanji videz stolpa in mu določil mere.
Zakaj pa ne bi imel/a tudi ti svojega Aljaževega stolpa? Za izdelavo potrebuješ: tulec od toaletnega papirja, siv papir, časopisni papir, karton ali lepenko (format A5), šestilo, svinčnik, škarje, čopič za lepilo, lepilo, lepilni trak in zobotrebec.
 DELOVNI LIST Naredi svoj Aljažev stolp 

Kako se orientirati v hribih?
Vid, Ela in Tina so stopali po lahki, neoznačeni poti v družbi odraslih spremljevalcev proti razglednemu Žabiškemu Kuku nad planino Razor na Tolminskem. Na pametnem telefonu so imeli naložene zemljevide in že prej so si ogledali, kam jih pelje pot. S seboj so imeli tudi klasičen zemljevid in kompas - nikoli namreč ne veš, kdaj zmanjka signala (ali pa elektrike) za telefon.
Naši junaki so se na poti s starejšimi sopotniki pogovarjali o orientaciji in o različnih načinih orientiranja (reliefna znamenja, vegetacija, urbane navade). Izvedeli so kup zanimivih trditev - poskusi ugotoviti, katere trditve držijo in katere ne.
 DELOVNI LIST Kako se orientirati v hribih?

Živali A-Ž
V planinski koči je skupina otrok iskala imena živali na določeno črko v abecedi.
Pri posamezni črki vpiši slovensko ime živali. Lahko vpišeš tudi več imen različnih živali z enako začetnico. Obkroži tisto žival, ki si jo že videl/a v naravi.
 DELOVNI LIST Živali A-Ž 

>>> Naloge so iz delovnega zvezka Planinski zabavnik 2 avtorjev Urške StritarKarmen Usar in Emila Pevca (Planinska založba PZS, 2018).

  • Naloge so različne po zahtevnosti: nekatere naloge imajo eno markacijo, nekatere pa dve ali tri. Ena markacija pomeni najlažje naloge, namenjene mlajšim, starim 9 in 10 let. Dve markaciji označujeta srednje težke naloge (11 in 12 let), tri zahtevnejše najtežje naloge, namenjene mladostnikom, starim 13 in 14 let. 
  • Naloge so razvrščene po sklopih: varno v gore, planinske poti in postojanke, spoznavanje gora, zgodovina, rastlinstvo in živalstvo idr.
  • Naloge se razlikujejo po načinu reševanja: križanke, uganjevanje, branje, iskanje pravilnih odgovorov, naloge za povezovanje, risanje in fotografiranje, iskanje rim, ročne spretnosti in tako naprej.

Zabavno osvajanje znanja za varno hojo v gore vam želimo! 

------------------------
Povezane novice:
Planinski zabavnik - novo v Planinski trgovini
Planinski zabavnik 2 - za vse, ki so prerasli prvega