S knjigo v gore (6) Planinski zabavnik: hribovska križanka, planinske živali in cvetje

Planinski zabavnik je dobrodošla popestritev planinskih dni v dolini za otroke od 4. do 9. leta. Urška Stritar, Karmen Usar, Natalija Marovt in Mojca Stritar Kučuk so pripravile poln nahrbtnik nalog za zabavo, ustvarjanje, učenje in vzgojo ter zanimivosti za stari in mlado. Nekaj si jih lahko tudi natisnete in jih s svojim planinskim podmladkom rešite doma, če nimate pri roki tiskalnika, pa jih lahko otroci tudi prerišejo in potem rešijo.
Planinski zabavnik (foto Manca Ogrin)
Planinski zabavnik, delovni zvezek s planinsko tematiko, otroke od 4. do 9. leta prijazno in duhovito, skozi igro in miselne izzive uvaja v planinski svet, jim vzbuja zanimanje, radovednost, jih uči o pripravi na turo, naravi, varnosti, obnašanju na poti, kulturi ... Če se bodo ob reševanju zabavali, pa še toliko bolje, poudarjajo njegove avtorice Urška Stritar, Karmen Usar, Natalija Marovt in Mojca Stritar Kučuk, prikupne ilustracije pa so delo Petre Grmek.

Naloge v zabavniku so različnih tipov: križanke, uganke, kvizi, računske naloge, naloge za povezovanje ipd. Otroci jih lahko rešujejo samostojno, nič hudega pa ni, če jim pri tem pomagajo starši, mentorji, starejše sestre in bratje ali kdo drug. Ne nazadnje tudi v gore še nekaj časa ne bodo mogli sami! Štafeto za starejše prevzema Planinski zabavnik 2, drugi delovni zvezek s planinsko tematiko, namenjen otrokom in mladostnikom od 9. do 14. leta.




Skozi Planinski zabavnik najmlajše planince spremljajo Pika in Gaber, ki gresta v gore skupaj s starši, Zala in Žiga, ki ju s sabo vzame njun stric Peter, ter Minca in Maj, ki gore obiskujeta s planinskim krožkom. V teh dneh pa nam bodo s svojimi zabavnimi in poučnimi miselnimi izzivi čas krajšali doma.

Hribovska križanka
V prazna okenca zapiši besedo, ki jo vidiš na sliki, in tako lahko planinski izlet podoživiš kar doma.

Živali v gorah
Preberi opise in poveži živali z mesti, kjer običajno živijo.
Ali veš? Vsaka vrsta živali je prilagojena življenju v določenem okolju: npr. svizec ima veliko maščobe, da preživi dolgo in hladno zimo, belka pa je bela, da se lažje skrije na snegu in skalah.

Cvetje ob poti
Ali poznaš cvetlice, ki rastejo v gozdu in gorah? Zapiši njihova imena.
Ali veš? Mnoge rastline, ki rastejo v gorah, so na seznamu zavarovanih vrst: planika, triglavska roža, Clusijev svišč, kranjska lilija, narcisa, črna in rdeča murka, lepi jeglič itn.

>>> Naloge so iz delovnega zvezka Planinski zabavnik avtoric Urške Stritar, Karmen Usar, Natalije Marovt in Mojce Stritar Kučuk (Planinska založba PZS, 2015).

Zabavno osvajanje znanja za varno hojo v gore vam želimo!

-------------------------
Povezane novice: