Celotne Julijske Alpe v štirih vodnikih

Planinska založba Planinske zveze Slovenije je ta teden izdala še zadnjega izmed štirih vodnikov po Julijskih Alpah – Julijske Alpe: osrednji del. Skupaj z že izdanimi vodniki Julijske Alpe: južni del, Julijske Alpe: Skupini Mangarta in Jalovca ter Zahodne Julijske Alpe sistematično popiše vse od najenostavnejših označenih planinskih poti do zahtevnih brezpotij in celo lažjih plezalnih smeri.
Julijske Alpe od J do e

Enciklopedični planinski vodnik Julijske Alpe je sestavljen iz štirih zvezkov, posvečenih osrednjemu in južnemu delu Julijskih Alp, skupinama Mangarta in Jalovca ter Zahodnim Julijskim Alpam.

Izdana dela sistematično popišejo vse od najenostavnejših markiranih planinskih poti do zahtevnih brezpotij in celo lažjih plezalnih smeri. Opisana so vsa izhodišča, planinske koče, bivaki in ostala zavetišča z opisi dostopov, z GPS lokacijo in smermi, v katere se lahko od tam napotimo.  Julijske Alpe: južni del


Vodnik zajema območje med Jelovico na Gorenjskem in Polovnikom na Bovškem. Povezujejo ju Bohinjsko-Tolminski greben s Krnsko skupino. Avtor vodnika je Andraž Poljanec.

Opisani so pristopi z južne in severne strani dela Julijskih Alp, ki generalno potega v smeri vzhod-zahod. Planinske poti, lovske in pastirske stezice in številna brezpotja izvirajo v dolini Soče, v Baški grapi, Selški dolini in v Bohinju. Poti na Ratitovec, Soriško planino, Črno prst, Rodico, Vogel, Podrto goro, Krn, Javoršček in številne ostale vrhove.

Za gornike in družine - poti so praviloma tehnično lahke, z bogato izbiro tudi kratkih, družinskih ciljev. Raziskovalce pa čakajo številni ostanki Soške fronte in Rapalske meje.  Julijske Alpe - osrednji del

Vodnik zajema Triglavsko pogorje s Fužinskimi planinami, skupino Prisojnika in Razorja, Martuljške skupine in planoti Pokljuka in Mežakla. Avtor vodnika je Roman Tratar.

Opisani so pristopi na Triglav iz vseh strani - Pokljuke, Bohinja, Trente, Zadnjice in iz dolin Vrata, Kot in Krma. Med priljubljenimi cilji izstopa še Špik, Prisojnik, dvotisočaki nad Kriškimi podi in Pokljuko. Pozabljene pa niso ostale markirane ter pastirske in lovske poti in steze Fužinskih planin, Pokljuke, Mežakle in ostalih nižjih predelov osrednjega dela Julijskih Alp.  

Za vsakogar nekaj - obljudene najvišje vrhove slovenskih gora, od ljudi pozabljene kotičke ter čarobne poti za družinske izlete.  Julijske Alpe: Skupini Mangarta in Jalovca

Vodnik zajema severozahodnega dela Vzhodnih Julijskih Alp med katerimi sta najvišja Mangart in Jalovec. Avtor vodnika je Jože Drab.

Poleg pristopov na Mangart in Jalovec so opisane poti in brezpotja na vrhove Ciprnika, Mojstrovk, grebenov Bavškega Grintavca, Loške stene in Pihavcev ter Ponc nad Tamarjem, Predelskih Vršičev in remšendolskih gora. Opisane in predstavljene so tudi poti in zanimive, a težke »ferate«, ki na obmejne vrhove vodijo z italijanske strani.

Planinskih poti vseh zahtevnosti je več kot dovolj, a večji del območja je zanimiv predvsem za izkušene gornike in raziskovalce osamljenih dolin, grebenov in vrhov.  Zahodne Julijske Alpe

Vodnik zajema Zahodne Julijske Alpe, ki večinoma ležijo v Italiji. Vseeno pa je dobršen del dosegljiv tudi iz širše doline Soče (Matajur, Stol in Muzci, Kaninska skupina). Skupini Montaža in Viša pa že v celoti ležita v Italiji. Avtor vodnika je Klemen Janša.

Poleg dobro obiskanih vrhov v skupinah Kanina, Viša in Montaža so v njem opisi nekaterih manj znanih območij, ki do sedaj v slovenščini še niso bila tako podrobno predstavljena: Naborjetske gore nad dolino Dunje, vrhovi nad Rezijo, greben Muzcev in Stola ter greben Karmana in pozabljeni vrhovi zahodno od Strme peči. Tako natančnega vodnika zanje ni niti v italijanščini!

Za vsakogar je veliko - topla in sončna travnata pobočja, dolgi prehodni grebeni, skrivnostne doline in planine ali visoke navpične stene z zanimivimi »feratami«.


Pisci vodnikov, izkušeni entuziasti, so vse opise preverili z lastnimi nogami in jih napisali tako za planince, ki delajo prve korake v gorski svet, kot za najbolj izkušene stezosledce in ljubitelje brezpotij ter normalnih pristopov na osamljene vrhove.


 Planinske vodnike Julijske Alpe lahko naročite v spletni Planinski trgovini, na elektronskem naslovu trgovina@pzs.si, s klicem v Planinsko trgovino 01 43 45 684 (v času uradnih ur) ali na brezplačno telefonsko številko 080 18 93.