Predstavitev vodnika Slovenska Istra, Čičarija, Brkini in Kras na koprski čajanki

V ponedeljek, 20. februarja 2017, je bila v Knjigarni Libris v Kopru v organizaciji MDO PD Primorske in OPD Koper prijazna predstavitev dolgo pričakovanega izbirnega vodnika Slovenska Istra, Čičarija, Brkini In Kras izpod peresa domačina Milana Vinčeca.
Predstavitev vodnika na koprski čajanki v knjigarni Libris. Foto: Aldo Zubin
Ob prisotnosti avtorja Milana Vinčeca sta planinski vodnik Slovenska Istra, Čičerija, Brkini, Kras predstavili Sabina Francek Ivović in Maruška Lenarčič, pridružila sta se jima še predsednik OPD Koper Aldo Zubin - dober poznavalec območja, ki ga vodnik opisuje, hkrati tudi glava skupine markacistov in sodelavcev za urejanje in vzdrževanje poti v slovenski Istri, ter Branko Bratož - eden od avtorjev prvega vodnika, izdanega pred dvajsetimi leti, ki je že zdavnaj pošel, a je še vedno izjemno uporaben, saj je to enciklopedična izdaja z obširnim opisom značilnosti tega območja: geografije, geologije, rastlinstva, živalstva, zgodovine ...

Uvodoma sta na kitaro zaigrali gojenki Glasbene šole Koper Taša in Veronika in občinstvo popeljali na pot 31 izletov, ki jih opisuje vodnik. Sabina Francek Ivović je naglasila: "Milanu teče beseda kot lahkoten korak, ko se podamo na pot. Sliši se kot razgibano popotovanje, odkrivanje neznanega ..."

To ni območje izrazitih gora in vrhov, tu je le hribovje z mnogoterimi zanimivostmi in čarobnimi pogledi na morje in vršace preko njega. Milanova pripoved o tem našem koščku domovine, ki seže tudi v slovenski del Italije - v dolino Glinščice, je občutena. Z njim delimo te občutke vsi, ki imamo te kraje, z vsemi značilnostmi, radi in jih vedno znova odkrivamo. Ta ljubezen je še posebej poudarjena z uvodnimi stihi naših pesnic in pesnikov, od Alojza Kocjančiča, Alberte Ostan, Rafaela Vidalija, Berta Pribca, Miroslava Košute, Dinka Bizjaka, Iztoka Geistra in Alojza Gradnika. S tem je povedal, da je ta košček Slovenije bogat tudi z literati.

Prijatelj, z nami pojdi, tudi Primorci imamo svoj raj!

Maruška Lenarčič