Koledar za prihodnost, zgodbe za obujanje preteklosti

Planinskega koledarja ne moremo označiti za novost Planinske založbe, zbirko zgodb Ljudje v gorah pač. A je prvi minljiv in omejen na leto dni, medtem ko boste zbirko lahko prebirali še dolga leta. Oba pa beležita življenjske dogodke in modrosti - v prvega si jih zapisujemo sami, v drugem jih je zapisal Dušan Škodič.
Naprej s koledarjem ...
Priljubljeni Planinski koledar se, kot že tolikokrat do sedaj, ponaša z izbranim fotografskim materialom, izbranim na posebnem razpisu. Fotografije enajstih avtorjev bodo v vas celo leto vzbujale neustavljivo željo po novih gorskih dogodivščinah ali pa na plan priklicale številne spomine z vaših izletov in tur.

 
Koledarski del je opremljen trimesečno, nismo pozabili niti na lunine mene - tako boste lahko že daleč vnaprej načrtovali romantične nočne izlete.

Trinajstlistni koledar je tiskan na kakovostnem papirju in vezan z belo spiralo. Možen je dotisk na pasico višine 5 cm.

Več informacij o možnostih naročila, dotisku pasice ter dostavo lahko dobite na telefonski številki (01) 43 45 690, na elektronskem naslovu koledar@pzs.si ali pa v spletni Planinski trgovini.


... in nazaj z ljudmi v gorah.
Ajdovska deklica, Zlatorog, Kralj Matjaž, Rojenice, ... junaki o katerih vsi radi beremo. Popeljejo nas v domišlijski svet, za katerega je gorski svet priročno pribežališče. Nekateri v njem živijo, drugi se v njegovem skrivnostnem svetu le skrivajo.

O njih pa v svojem novem delu Ljudje v gorah ne piše Dušan Škodič. Se pa zato toliko bolj poglobi v usode in življenske zgodbe preprostih gorskih ljudi. Zgodbe pripoveduje humorno in življenjsko trpko, usodno, a vseskozi doživeto in sočutno. Času, krajem in ljudem se približa s preverjeno zgodovinsko podlago in dodatnimi pojasnili. A zgodbe ne ustvarjajo zgodovine, so pa mikavne in zapeljujejo bralca vse dokler jih končno ne zmanjka.


Vsako zgodbo Dušana Škodiča spremlja ilustracija, avtor katerih je Milan Plužarev. 

»V čem je torej čar Škodičevega pripovedništva? Je splet fantazije (Nasmeh Ajdovske deklice, Situla), zgodovine (Ob stari meji, Strela na Donački gori, Lov na zadnjega medveda v Trenti, Dobrač), celo z uporabno znanostjo podprta epika, da ne rečem dokumentarnost (Richterjeva lestvica v zgodbi o Dobraču), tu in tam pa zavije v etiološko neverjetnost (Farjev plaz). Nobena od teh smeri ni cepljena na »alpinismo eroico«, a dokumentarnost in starožitnost sta preoblečeni v blagodejno leposlovno nabirko, ki jo odlikuje prijazen slog, ta pa je eden glavnih magnetov avtorjevega peresa.«

Iz spremnega besedila Stanka Klinarja

Več informacij o možnostih nakupa, naročila in dostavi lahko dobite v spletni Planinski trgovini, na brezplačni telefonski številki 080 18 93 (24 ur/7 dni v tednu), na telefonski številki (01) 43 45 684 ali na elektronskem naslovu trgovina@pzs.si.