Nov spletni iskalnik Planinske založbe

Planinska založba, ki deluje v sklopu Planinske zveze Slovenije, se je s svojo prvo edicijo pojavila na knjižnem trgu leta 1953, ko je izdala prvo knjigo iz serije Naši veliki planinci z naslovom Jakob Aljaž, triglavski župnik. Glavni namen založbe je že od njenega začetka izdajanje planinske literature in kartografije, namenjene članstvu naše planinske organizacije in prosti prodaji.
Za delo na področju založništva in programske zasnove pri Planinski zvezi Slovenije skrbi odbor za založništvo in informiranje, Planinsko založbo pa od novembra 2017 vodi Vladimir Habjan, ki je hkrati odgovorni urednik Planinskega vestnika.

Med doslej izdanimi edicijami najdemo vse, kar potrebujejo in kar zanima tiste, ki zahajajo v gorski svet. Tako je doslej izšla kopica planinskih in alpinističnih vodnikov, najrazličnejša strokovna literatura, leposlovje za mladino in seveda vrsta zemljevidov ter raznovrstnih planinskih dnevnikov. Vseh edicij se je do trenutka, ko je nastal ta članek, nabralo že 556, kar pomeni pravo planinsko knjižnico, v kateri je kar težko najti, kar človek išče. Zaradi tega je bil potreben korak s časom in po vzoru iskalnika objav v reviji Planinski vestnik je bil narejen tudi iskalnik objav po kazalu Planinske založbe.

Z iskalnikom, ki ga lahko odpremo z direktno povezavo na http://plz.isa.si/apex/f?p=PL_ZALOZBA:PLZ, najdemo vse izdaje knjig in zemljevidov, ki jih je izdala Planinska založba od začetka do danes. Edicije so v iskalniku predstavljene z ikono naslovnice in opremljene z osnovnimi podatki ter povezavo do Planinske trgovine, kjer se lahko knjiga ali zemljevid (če je še v prodaji) tudi naroči.

Iskalnik seveda ne bi imel prave vrednosti brez spletne strani Planinske založbe, ki jo najdemo na naslovu http://planinskazalozba.pzs.si/, kjer so zbrane vse informacije o knjigah, zemljevidih in avtorjih, tam sta tudi povezava do trgovine in poseben gumb za vstop v Iskalnik Planinske založbe. V arhivu lahko prosto dostopimo tudi do nekaj najstarejših edicij, ki so izšle še pod okriljem Slovenskega planinskega društva pred drugo svetovno vojno, med drugim npr. do Plezalne tehnike Mire Marko Debelak iz leta 1933.

Iskalnik deluje tako, da omogoča iskanje po posameznih besedah ali besednih zvezah, na voljo ima tudi različne filtre.


Iskanje po ključnih besedah

Iščemo lahko po besedah, ki jih vsebujejo naslovi edicij. Primer: kot ključno besedo vpišemo »triglav« in kliknemo na »Išči«. Iskalnik nam ponudi vse edicije (vodnike, zemljevide, leposlovje ..., v katerih se v naslovih ali ključnih besedah pojavi izraz »triglav«. Na ta način lahko poiščemo tudi izdajo, katere točnega naslova ne poznamo.
Če ključne besede ne vpišemo in zgolj potrdimo, se bodo izpisale vse edicije, ki so do zdaj izšle pri Planinski založbi. Na eni strani je izpisanih po 50 zadetkov.

Razširjeno iskanje

Vključimo lahko različne filtre, s katerimi omejimo število zadetkov ali zožimo njihov izbor glede na letnik objave, priimek avtorja, recenzenta, leto objave itd.
Lahko iščemo tudi po vrstah edicij (vodniki, kartografija, leposlovje, plezalni vodniki itd.). Kliknemo na polje »Vrsta edicije« in pokaže se nabor. Za iskanje kliknemo desno zgoraj na polje »Išči«. Pred vsakim novim iskanjem s klikom na »Počisti filtre« izključimo vse predhodno nastavljene možnosti iskanja.

Pripravil Dušan Škodič


Prispevek je objavljen v aprilski številki Planinskega vestnika.