V slovo Jožetu Dobniku - žalna seja

Planinska zveza Slovenije in PD Pošte in Telekoma Ljubljana sta v četrtek, 20. februarja 2020, v prostorih PZS v Ljubljani sklicala žalno sejo v spomin na častnega člana PZS in častnega predsednika PD PTT Jožeta Dobnika.
V slovo Jožetu Dobniku - žalna seja (foto Manca Ogrin)
30. januarja nas je v 99. letu starosti zapustil Jože Dobnik, častni član Planinske zveze Slovenije, ki je ljubiteljem gora znan predvsem kot pisec planinskih vodnikov in druge literature. V Planinski zvezi Slovenije je opravljal delo tajnika in podpredsednika ter bil krajši čas vršilec dolžnosti predsednika, bil je dolgoletni predsednik in častni predsednik PD Pošte in Telekoma Ljubljana ter soustanovitelj Poti kurirjev in vezistov.

Uvodni govor v spomin na častnega člana PZS je imel predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan, ki je orisal Dobnikovo planinsko dušo in njegovo delovanje v planinski organizaciji: "Poslavljamo se od gospoda Jožeta Dobnika, dolgoletnega prijatelja mnogih v tej dvorani, vsestranskega planinskega organizatorja, pa tudi izjemnega pisca vodnikov, ki mnoge med nami še danes spremljajo na planinskih poteh. Ozrimo se na življenjsko pot človeka, ki se je ob družinskih in profesionalnih obveznostih z izjemno ljubeznijo zapisal goram in pustil trajen pečat v razvoju Planinske zveze Slovenije."

Žalna seja v slovo Jožetu Dobniku (foto Manca Ogrin)

V planinskih vrstah je Jože Dobnik pustil pečat predvsem kot pisec planinskih vodnikov in druge planinske literature. Med njegova najpomembnejša dela sodijo planinski vodnik Razširjena slovenska planinska pot (1993) ter dve izdaji Slovenske planinske poti (1994 in 1998). Uredil je Vodnik po planinskih postojankah v Sloveniji (1989), sledile so še tri, popravljene in dopolnjene (1991, 1994 in 1998). Bil je tudi soavtor knjige Stoletje v gorah (1992), za katero je napisal poglavje o gradnji planinskih koč, članke je objavljal tudi v Planinskem vestniku in drugih publikacijah. Sodeloval je tudi pri ustvarjanju televizijske dokumentarne serije Razgledi s slovenskih vrhov. Del svoje ogromne in natančno urejene zbirke posnetkov in člankov je leta 2010 podaril Slovenskemu planinskemu muzeju. Izdal je tudi avtobiografsko trilogijo z naslovom Moja pot (2011) in Stopinje na moji poti (2. in 3. del) (2017).

Delovanje Jožeta Dobnika v PD Pošte in Telekoma Ljubljana ter njegovo družinsko in poštarsko pot je predstavila predsednica PD Zdenka Gorenc, ki je poudarila: "Na 22-letno vodenje planinskega društva je imel Jože lepe spomine, predvsem so mu v spominu ostali zimski prazniki, ki so jih praznovali v Poštarskem domu na Vršiču, vsakoletna 10-dnevna potovanja na zbore planincev PTT Jugoslavije, združena s pohodi po gorah v vseh republikah in obeh pokrajinah. Ne smemo pa pozabiti še na eno pomembo oz. najpomembnejšo sled, ki jo je zapustil - njegovo družino. Vesel je bil, da je svojo ljubezen do gora prenesel tudi na svoje potomce in da so vnuki skupaj s starši pogosto hodili z njim v hribe."

Spominu na Jožeta Dobnika so se z govorom poklonili Jože Rovan, Zdenka Gorenc, Jure Grudnik in Zora Sušnik (foto Manca Ogrin)

Od Dobnika se je poslovil tudi predsednik PD Šoštanj Jure Grudnik: "V Planinskem društvu Šoštanj smo izjemno ponosni, da je g. Jože Dobnik za včlanitev v prvo planinsko organizacijo izbral prav naše društvo, saj je v začetku 50. let služboval kot upravnik pošte v Šoštanju. To je sam vedno rad poudarjal. Tudi kasneje, ko v Šoštanju ni več deloval, je redno ohranjal stike z našim društvom. Njemu gre velika zasluga pri izdelavi zbornika ob 90-letnici našega društva, saj nam je veliko pomagal pri zbiranju potrebnega gradiva.Vedno se ga bomo z veseljem spominjali, saj je svojim delom in doprinosom veliko prispeval k razvoju planinstva v zahodni Šaleški regiji."

Kot soustanovitelja Poti kurirjev in vezistov ter avtorja vodnika po njej se je prijatelja spomnila tudi Zora Sušnik, predsednica Društva prijateljev Poti kurirjev in vezistov NOV Slovenije: "Prijatelja Jožeta se bomo spominjali kot odličnega sodelavca, ki so ga krasile moralne vrednote, pripravljenega pomagati z nasveti, prijaznega, poštenega, skromnega in spoštljivega do vsakega. Za nas si bil in si človek z veliko začetnico in smo hvaležni, da smo lahko del življenjske poti prehodili skupaj. Pot kurirjev in vezistov NOV Slovenije, po kateri hodi mnogo pohodnikov, je najlepši spomenik kurirjem in vezistom NOV Slovenije pa tudi spomenik Jožetu Dobniku in njegovemu delu."

V kulturnem programu sta nastopila baritonist Ivan Arnšek in citrar Tomaž Plahutnik, pokojnemu sta se poklonila praporščaka PZS Stanko Gašparič in PD PTT Zvone Predalič, projekcija fotografij pa je prikazala bogato delovanje Jožeta Dobnika. Slovesnosti so se udeležili člani njegove družine, člani sedanjega in nekdanjega vodstva planinske zveze, PD PTT in Društva prijateljev PKV, predstavniki planinskih društev ter številni Dobnikovi planinski prijatelji.

Manca Ogrin