Nova izdaja Belačeve Plezalne tehnike

»Kako so tole včasih lezl?«, »Ali kdo ve, če se res da abzajlat z dilferjem?« Podobna vprašanja so zbudila zamisel, da bi bilo smiselno obuditi pozabljeno in izgubljeno Belačevo Plezalno tehniko.
Že nepolnih pet let po vojni je izšla drobna knjižica, ki poleg plezalne tehnike predstavlja tudi avtorjev pogled na alpinizem in svet. Opremljena z avtorskimi risbami, ker je bilo likovniku Belaču jasno, da slika pove več kot tisoč besed. In ta knjižica je bila nato celim generacijam edini učbenik plezalne umetnosti. S časom so se zgodili tektonski premiki, v svetu, v družbi, v načinu razmišljanja, seveda tudi v alpinizmu. Kar je bilo nekoč daleč, je blizu in kar je bilo nedosegljivo, je preseženo.

Zato se zdi marsikaj, kar je zapisano, videno z današnjimi očmi nenavadno, iz mode, skratka zastarelo; natančno branje pa pokaže, da vse le ni za odmet ter da so elementarne vrednote ostale domala nedotaknjene in nespremenjene. Med drugim je v Belačevi Plezalni tehniki že sama avtorska ilustracija pomembna vrednota. Vendar smo mnenja, da bi bil samo ponatis knjižice Plezalna tehnika brez komentarja, ki bi razkril nekaj drobcev zgodovine, brez pravega učinka.


Dragocena je spremna beseda Franceta Zupana, Belačevega sodobnika, prijatelja in soplezalca, ki neposredno in verodostojno predstavi ljudi, razmere in duh časa, v katerem je nastajala Belačeva knjiga. Poleg tega smo v novo izdajo vključili tudi članek Reševanje padlega soplezalca v steni, ki sta ga za Planinski vestnik spisala France Avčin in Igor Levstek. Ta inovativen, a pozabljen, prispevek slovenske šole plezalne tehnike je naravno nadaljevanje poglavja »Padci« v Belačevi tehniki. Upamo, da bralec tega dodatka 6 ne bo dojel kot tujek ali neprimeren poseg v originalno vsebino knjige, saj je ta reševalni manever v resnici posredno tudi Belačev, kot so Belačeve tudi vse nazorne ilustracije v njem. Še več, to reševalno tehniko je Belač učil in širil na mnogih tečajih, ki jih je vodil.

Nova izdaja Belačeve Plezalne tehnike naj bo poklon in v spomin dekletom in fantom, ženam in možem, ki so v težkih časih orali ledino povojnega alpinizma, generaciji ki, sedaj, dan za dnem dokončno odhaja in postaja del zgodovine slovenskega alpinizma. Novemu rodu, ki je slavo slovenskega alpinizma ponesel v svet, mladenkam in mladeničem, ki se šele podajajo na pot, z željo, da ne pozabijo korenin, Belačevo Plezalno tehniko s hvaležnostjo podarjamo alpinisti veterani.

Kazimir Drašlar
Janez Dovžan


Belačevo Plezalno tehniko lahko po ceni 19,99 € naročite v spletni Planinski trgovini, na elektronskem naslovu trgovina@pzs.si, s klicem v Planinsko trgovino 01 43 45 684 (v času uradnih ur) ali na brezplačno telefonsko številko 080 18 93.

 


Plezalno tehniko sta skupaj založila Planinska založba in založba Didakta. Zakon o enotni ceni knjige veleva, da v času šestih mesecev od izdaje knjižnega dela kakršnokoli zniževanje cene ni dovoljeno.
Format: 235 x 165 mm
133 stani,
trda vezava

PZS & Didakta, 2019