Obvestila PZS, 2/2018

Izšla je druga letošnja številka Obvestil Planinske zveze Slovenije. Med vsebino boste našli zapisnike Skupščine PZS 2018, zapisnike zborov komisij ter različne dokumente s področja vodništva, planinskih poti in Nadzornega odbora PZS.
Uvodnik

Poletje je zanimiv letni čas. Za marsikoga čas aktivnega počitka, tudi za marsikatero planinsko društvo. Poleti se upočasnijo tudi birokratski mlini.

A za planinska društva s planinskimi kočami je poletje vse drugačno kot opisano. Sploh, če sama gospodarijo s kočami, brez pomoči najemnikov. Potrebno je veliko dela, da vse poteka tako, da se naši, bolje rečeno vaši gostje veseli, zadovoljni in siti vračajo v dolino ali nadaljujejo pot proti zastavljenemu cilju. Spremljanje zalog, naročila hrane, pijače in drugih dobrin, vzdrževanje objektov, koordinacija transporta, obračunavanje plač in prispevkov, spoznavanje z novimi zakonskimi določili, ... Še pred koncem naštevanja in iz dolinskega udobja se sliši veliko, kako je šele na »kraju zločina«.

Če povzamemo zapisano v Študiji ekonomskih in družbenih učinkov planinskih poti in planinskih koč ter planinstva, naj bi slovenske gore letno obiskalo 1,7 milijona obiskovalcev. Inštitut za ekonomska raziskovanja, ki je študijo pripravil, ocenjuje, da znašajo že samo prihodki iz gostinske dejavnosti v planinskih kočah 7,7 milijona EUR ter še dodatnih 1,8 milijona EUR iz naslova nočitev. Ob predpostavkah, opredeljenih v študiji, gre sklepati, da je delež turistov v Sloveniji, ki k nam pridejo zaradi obstoja planinske infrastrukture in možnosti planinarjenja 6,6 %, kar pomeni, da bi lahko obstoju planinske infrastrukture in možnosti planinarjenja pripisali 131 milijonov EUR ustvarjenega BDP.

Redko kdo od odločevalcev pa se zaveda, da planinska infrastruktura in planinske poti niso »poslani iz nebes«. Redko kdo od odločevalcev se zaveda, da za široko mrežo koč in poti stojite ljudje in vaš prosti čas. Torej čas, ki ga ne namenite svojim otrokom, vnukom, ženam, možem, ampak tistemu nekoristnemu svetu, ki že dolgo časa ni več nekoristen. Da je pravzaprav vedno bolj koristen, dokazujejo tudi zgornje ocene in trume domačih in tujih obiskovalcev gora. Priložnosti za vse nas torej ne manjka. Izzivov še manj, kar velja tudi za novo vodstvo Planinske zveze Slovenije. Izvolili ste ga aprila v Šoštanju in vse od takrat imajo izvoljeni predstavniki polne roke dela. Prostovoljnega!

Pa prijetno jesen!

Matej Ogorevc,
urednik Obvestil PZS